Vlada sutra odlučuje o konsolidaciji i privatizaciji kim-a, IPK-a Osijek i PIK Vrbovec

PRED hrvatskom će se Vladom sutra naći prijedlozi konsolidacije i privatizacije triju tvrtki iz poljoprivrednoprehrambenog sektora, karlovačkog KIM-a, IPK Osijek i PIK-a Vrbovec.

Privatizacija tih tvrtki naći će se na zatvorenom dijelu Vladine sjednice, a provela bi se pozivnim prikupljanjem ponuda, odnosno pozvale bi se uspješne domaće prehrambeno-prerađivačke tvrtke da dostave svoje ponude.

Karlovački KIM u privatizaciju bi mogao nakon financijske konsolidacije. Tako će se pred Vladom naći mjere za konsolidaciju ukupno teške 116,3 milijuna kuna. Tim mjerama država bi svoja potraživanja zamijenila za vlasničke udjele i pokrila gubitke, a na poziv da dostave ponudu za kupnju KIM-a bili bi pozvani Koncern Agrokor i Meggle.

Za PIK Vrbovec već je bio raspisan prednatječaj za iskazivanje interesa, na kojeg se javio jedino petrinjski Gavrilović. Očekuje se da tu tvrtku Vlada pozove da podnese obvezujuću ponudu za preuzimanje mesne industrije iz Vrbovca.

U slučaju IPK Osijek očekuje se da Vlada prihvati više mjera konsolidacije i privatizacije, od nagodbe sa Slavonskom bankom oko otkupa dionica IPK-a Osijek iz njezina portfelja, otkupa tražbina te banke od dijela tvrtki iz sastava IPK grupe.

Tako bi HFP bio ovlašten kupiti od Slavonske banke dionice IPK Osijek za iznos od 102,46 milijuna kuna, te tražbina u ukupnom iznosu od 155 milijuna kuna.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatizacija, iz koje je izuzeta IPK Tvornica šećera, predviđa slojevite modele privatizacije pojedinih tvrtki iz IPK grupe.

Za tri društva - IPK Ratarstvo i stočarstvo, IPK Erdutski vinogradi i IPK Robna kuća - pismo namjere za kupnju dionica uputili su zaposlenici.

IPK Tvornica ulja Osijek i IPK Tvornica ulja Čepin bi se spojile, društva IPK Kandit, IPK Mia (mljekarska industrija) te IPK Croatia bile bi prodane strateškom partneru.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva Vlada bi zadužila i da osigura 38 milijuna kuna za otpremnine radnicima koji će ostati bez posla.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara