Vlada u Bremenu zabranila ekstremno desnu organizaciju

Vlada u Bremenu zabranila ekstremno desnu organizaciju
Ilustracija: EPA

VLADA njemačkog grada-države Bremena, na sjeveru zemlje, zabranila je i raspustila ekstremno desnu organizaciju ustvrdivši da agresivnim sredstvima nameće protuustavnu ideologiju. 

Organizacija Phalanx 18 ukorijenjena je u nacionalsocijalističku ideologiju, naveo je visoki dužnosnik lokalne uprave Ulrich Maeurer objavljujući odluku o zabrani.

Policija je pretresla tri stana u Bremenu i još jednu kuću u obližnjoj državi Donjoj Saskoj.

Bili uključeni u nasilna i provokativna djela

Prema informacijama koje su objavile bremenske vlasti, organizacija Phalanx 18 bila je uključena u provokativna i nasilna djela. Također je, kako se navodi, promicala glazbu koja potiče desničarske ideje. 

Regionalni list Weser Kurier objavio je da je Maeurer već ranije zabranio glazbeni događaj koji je planirala ova organizacija.

Za 9. studenoga bilo je planirano glazbeno okupljanje na kojem su u Bremenu trebali svirati glazbenici koji pripadaju ekstremnoj desnici. Događaj se trebao održati na godišnjicu "Kristalne noći", kada su 1938., na poziv Nacističke stranke, pokrenuti protužidovski prosvjedi u kojima su razbijena stakla na sinagogama i izlozima židovskih trgovina, a Židovi napadnuti, te je oko 30.000 njih uhićeno i odvedeno u koncentracijske logore.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara