Vlada u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma: U 176 predmeta sumnja se na nezakonitosti

Vlada u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma: U 176 predmeta sumnja se na nezakonitosti

Foto: Davor Pongračić/Cropix

MINISTAR financija Slavko Linić podnio je na Vladi izvješće o napretku u provedbi Akcijskog plana mjera za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma.

U ukupno 176 predmeta sumnja se na nezakonita postupanja. Ministar Linić istaknuo je da je 81 slučaj otkrio nadležni Ured za sprečavanje pranja novca, dok je 61 predmet otvoren na temelju otkrića MUP-a i ostalih tijela progona. Za 31 predmet stigla je dojava iz inozemstva, rekao je Linić.

"I ono što također možemo reći kad govorimo o pravosudnoj statistici je da je podignuto pet optužnica, doneseno osam presuda i da je to rezultat rada ovih tijela", naglasio je Linić.

Osim toga, Vlada je na današnjoj sjednici donijela Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Kako bi ubrzala postupak pokretanja predstečajnih nagodbi izmjenama Zakona tvrtkama će se dopustiti da pokrenu zahtjeve za predstečajnu nagodbu bez potpune dokumentacije. Kada proces krene, nitko ne može tvrtki blokirati račun, a Uprave će dobiti kontrolu nad trošenjem sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vjerovnici koji ne budu sudjelovali u konsolidaciji bit će najveći gubitnici, poručuje  Linić.

"Ako se subjekt ponovno vrati u život i ako sud prihvati ovakvu nagodbu, oni zato što su propustili prijaviti svoju tražbinu, nemaju pravo na tražbinu", istaknuo je Linić.

U Sabor ide Zakon o obrani, raspravljat će se i o europskim obvezama

Vlada će danas u Sabor u prvo čitanje uputiti Zakon o obrani te Zakon o službi u Oružanim snagama. Iako se spekuliralo da prijedlozima Pantovčak nije zadovoljan, predsjednik Ivo Josipović to je demantirao.

Izmijenjenim člancima u Zakonu o obrani jasnije se definiraju ovlasti koje ima Predsjednik, kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i ministar obrane, kao onaj koji je formalno zadužen i odgovoran za sektor.

Predsjednik Josipović dao je pozitivno mišljenje na sve predložene izmjene Zakona. "Mogu reći o sadržaju tih zakona postoji puna suglasnost na razini - Vlada Republike Hrvatske, Oružane snage i Predsjednik Republike kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga", rekao je Josipović.

Vlada će raspravljati i o izvješću o provedbi Revidiranog akcijskog plana za ispunjavanje preostalih obveza iz pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Posljednjih dana iz Bruxellesa stižu upozorenja kako preostale obveze treba što prije ispuniti ako se nadamo pozitivnom posljednjem izvješću Europske komisije koje će biti objavljeno 28. ožujka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara