Vlada: U studentskom domu pronađen kilogram marihuane

VLADIN Ured za suzbijanje zlouporabe opojnih droga priopćio je danas da zaštita ljudskih prava ne smije biti paravan za zloporabu opojnih droga ili još gore za legalno drogiranje.

Reagirajući na dovođenje u vezu testiranja na droge učenika i studenata u domovima s kršenjem ljudskih prava, predstojnik toga ureda Ante Barbir ističe kako uzimati drogu nije i ne smije biti ljudsko pravo.

Istodobno podsjeća kako je uporaba droge u Hrvatskoj kazneno djelo te da posjedovanje i uporaba opojnih droga nije niti legalizirana, a niti dekriminalizirana.

Barbir navodi kako je jučer u zagrebačkom Studentskom domu ´Stjepan Radić´ kod jednoga 23-godišnjeg stanara iz Splita pronađen kilogram marihuane, što pokazuje da studenti nisu imuni na zloporabu i preprodaju droga.

Nekoliko skupina udruga mladih zatražilo je izmjenu Nacionalnog programa za suzbijanje zloporabe opojnih droga zbog odredbe o pravu na testiranje studenata u domovima.

Gradska organizacija mladih Liberalne stranke grada Zagreba danas je osudila Odluku Vladina ureda u vezi s obveznim testiranjem studenata u studentskim domovima na droge, ističući kako je ta odluka diskriminatorna te da nema preventivni, već represivni karakter te predstavlja tešku povredu ljudskih prava na privatnost i na jednakost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Forum mladih SDP-a priopćio je pak kako smatra da je testiranje studenata na opojne droge u studentskim domovima i na sistematskim pregledima kršenje ljudskih prava i prava na privatnost.

Prava djece i mladeži na neuporabu svih vrsta opojnih droga, koja obuhvaćaju i pravo na zdravlje i zdravo odrastanje, bilo je jedno od temeljnih polazišta pri izradi Nacionalnog programa, ističe Ante Barbir.

Testiranju nije cilj stigmatizacija mladeži koja zloupotrebljava opojne droge nego njihovo što ranije otkrivanje i poduzimanje potrebnih mjera, dodaje on.

Ministarstvo znanosti i tehnologije nositelj je zadataka vezanih uz testiranje studenta, napominje Barbir reagirajući na optužbe kako ono predstavlja bezobzirno kršenje autonomije Sveučilišta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara