Prvi radni dan: Najavljene promjene u sustavu PDV-a, decentralizacija HZZ-a, objava registra branitelja...

Foto: Goran Mehkek (Cropix)

"BOŽIĆNOJ Vladi" Zorana Milanovića, danas je zapravo prvi radni dan, nakon što su u petak dobili vlast te izvršili primopredaje po ministarstvima. Za danas je tako u Banskim dvorima zakazan prvi radni sastanak ove Vlade na kojoj će se najaviti i prvi konkretni potezi vlasti. Premijer Milanović stigao je na posao malo iza 8,30 sati.

Milanović je po dolasku na Markov trg preko Facebooka poručio: ‎"'Želimo biti dobro organizirana Vlada', poruka je kojom krećemo u prvi radni dan. S kabinetom se održao prvi radni sastanak u Vladi Republike Hrvatske".

Potezi novih ministara: Promjene u sustavu PDV-a, decentralizacija Zavoda za zapošljavanje, hitno ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu...

Počelo otkrivanje golemih dugova: Ministar zdravlja objasnio lažno "pozitivno" poslovanje HZZO-a i bolnica

Ostojić: Poništavanje Karamarkovih natječaja i hitno ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić kaže da je trenutni prioritet Vlade proračun te da još ne može, na temelju dva kofera papira koje je dobio, procijeniti stanje koje je ostalo iza Vlade Jadranke Kosor. O detaljima svog rada nije htio govoriti jer, kako kaže, ne želi voditi politiku Vlade preko medija.
Nakon završetka sjednice novi ministar financija Slavko Linić izjavio je da su doneseni obrisi proračuna. Najavio je da će potrošnja biti smanjena, a "hoće li to biti pet ili devet milijardi, još će se vidjeti". Potvrdio je promjene u sustavu PDV-a, ali ne na način da to bude punjenje proračuna, nego da se jasno naznači što su socijalne kategorije. Privredne grane koje trebaju manji PDV, plaćat će manji, a ostali će platiti nešto više, kazao je Linić.

Mirando Mrsić, ministar rada, tako najavljuje reformu Zavoda za zapošljavanje, a, kako je rekao za HRT, to znači da se politika zapošljavanja mora "organizirati u jedinici gdje ljudi žive, a ne da moraju ići u neke druge dijelove zemlje"

Ministru poduzetništva Gordanu Marasu prioritet bi trebao biti novi program poticaja za izvoz, dok potpredsjednik Vlade Branko Grčić sprema mjere za tzv. potpomognuta područja "koja trebaju hitnu i najveću potporu u vremenu pred nama".

Objava registra branitelja: "Pravi se branitelji ničega ne trebaju bojati, a za one druge, kako Bog da"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Novi ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina namjerava preokrenuti trend uvoza promjenom strukture uvoza i povećanjem proizvodnje kojim će se snižavati cijene te tako utjecati na konkurentnost. Istaknuo je da "uvoz ne možemo zabraniti, ali treba postaviti stroga pravila kako se ne bi pogodovalo uvoznom lobiju".

Ministar branitelja Predrag Matić već ranije je najavio objavu registra branitelja. "Pravi se branitelji ničega ne trebaju bojati. A za one druge, kako Bog da", kazao je.

Vesna Pusić kaže da je već započela pripreme za referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju. Također, Pusić je kazala da među njene prioritete kao ministrice vanjskih poslova spada i priprema za arbitražu oko graničnog spora sa Slovenijom.

Mirela Holy, ministrica zaštite okoliša i prirode, kaže da joj je prva zadaća ustroj ministarstva, koje je do sada bilo spojeno s resorom graditeljstva.

Sjednica iza zatvorenih vrata

Navodno bi prva sjednica Vlade mogla biti već u četvrtak i to iza zatvorenih vrata. Prema najavama, na prvoj sjednici Vlade trebalo bi se imenovati 20 zamjenika ministara te pomoćnike ministara.

Da je danas na dnevnom redu raspravljanje o pomoćnicima ministara potvrdio je i Neven Mimica, potpredsjednik Vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku, koji je jutros okupljenim novinarima rekao kako će se danas na radnom sastanku pripremati materijali za prvu sjednicu Vlade, među kojima su i kadrovi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara