Vladimir Paar: Dolazi ledeno doba, najsjevernija točka Jadrana bit će Zadar!

Tekst: Z.J.
Foto: Andrej Švoger / Cropix

HRVATSKI meteorolozi najavili su da se idućih dana očekuje novi nalet hladnoće. Noć će, prema vremenskoj prognozi Hrvatskoga meteorološkoga zavoda, biti oblačna na većem području zemlje. Ipak, za sutra je najavljeno razvedravanje uz umjeren vjetar.
 
Povremenog snijega bit će uglavnom u gorskim i istočnim predjelima te u unutrašnjosti Dalmacije, a uz kišu, snijega će mjestimice biti i duž obale te na otocima. Prestanak oborina i postupno razvedravanje očekuju se u najzapadnijim krajevima već prijepodne, zatim u Slavoniji i Lici, a u Dalmaciji će oborina biti i u drugom dijelu dana.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti se mogu spustiti i do -11 Celzijevih stupnjeva, dok će na Jadranu biti nešto toplije, pa će najniža temperatura biti oko -2 stupnja.

Lijepo vrijeme ipak će se zadržati kratko. Već za vikend prognostičari najavljuju naoblačenje te novi snijeg i kišu.

Idućih 30 godina ledeno doba

Prema najavama Mojiba Latifa, profesora s Leibnizova instituta Sveučilišta u Kielu i jednoga od vodećih svjetskih klimatologa, idućih 30 godina bit će obilježeno izrazito hladnim zimama, nakon kojih će nastupiti globalno zagrijavanje.

Prema istraživanjima klimatologa Američkoga nacionalnog centra za snijeg i led, oceanske struje znatno pridonose promjeni temperature, a hladni džepovi koji se pojavljuju zbog stakleničkih plinova, sastavni su dio procesa globalnog zagrijavanja.

Vladimir Paar: Globalno zagrijavanje kao mit interesnih skupina

Prof. dr. Vladimir Paar zahladnjenje povezuje s ciklusima aktivnosti Sunca i nuklearnih reakcija koje se na njemu odvijaju. Zemlja se neprestano udaljava od Sunca, a globalno zahladnjenje očekivani je proces, smatra Paar.

"Globalno zatopljenje kojem je čovjek uzrok, mit je bez stvarnog uporišta koji potiču različite interesne skupine" prenosi Večernji list riječi profesora Paara, koji dodaje da su hlađenje i zagrijavanje Zemlje prirodni procesi koji se događaju milijunima godina, a da nije bilo ispuštanja stakleničkih plinova, već bismo bili u ledenom dobu.

"Ledenjaci će prekriti Europu sve do Slovenije, a razina mora past će za oko 140 metara. Jadransko će se more povući, a Istra ostati na suhom. Prije će nalikovati na Hrvatsko zagorje nego na poluotok, a najsjevernija će točka Jadrana biti kraj Zadra", zaključuje Paar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara