Vladin uži kabinet - za objavu popisa braniteljskih stanova potreban zakon

VLADIN uži kabinet na današnjoj je sjednici odlučio da ne može biti objavljen popis hrvatskih branitelja koji su zbog invaliditeta dobili stanove i kredite već da se pokuša izraditi zakon koji bi omogućio objavu takvog, ali i drugih popisa, korisnika proračunskog novca, neslužbeno se doznaje iz Banskih dvora.

Pravni stručnjaci koji savjetuju Vladu procijenili su da bi objavljivanje popisa s braniteljskim stanovima moglo pokrenuti velik broj tužbi, protumačeno je iz Banskih dvora.

Objašnjeno je da je popis braniteljskih stanova i stambenih kredita samo jedan od popisa korisnika novaca poreznih obveznika i da bi bilo nekorektno objaviti samo branitelje, a ne primjerice i popise vezane za obnovu za koju se također tvrdi da su je koristili i oni koji na to nisu imali pravo.

Članovi Užeg kabineta, kaže neslužbeni izvor, pokušali su razriješiti koliziju između vladine obveze da objavi način trošenja proračunskih novaca i poštivanja zakona koji propisuju zaštitu privatnosti određenih podataka.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tražeći izlaz iz te situacije uži je kabinet zadužio Ured za zakonodavstvo da nađe način da pomiri dvije krajnosti, te odluči treba li izraditi poseban zakon o objavi podataka, ili se sve može riješiti izmjenom postojećeg Zakona o zaštiti tajnosti podataka.

U Banskim dvorima vjeruju da Ured zadani posao može odraditi vrlo brzo, te će po hitnoj proceduri Saboru uputiti traženi zakon.

Vlada i premijer Ivica Račan su koncem kolovoza na sjednici Vlade poduprli namjeru ministra hrvatskih branitelja Ivice Pančića da se objavi popis stanova i kredita dodijeljenih braniteljima.

Tada je najavljeno da će taj popis Vlada razmotriti u roku od dva tjedna, a da će se potom objaviti u "Narodnim novinama".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara