Broj nezaposlenih premašio 350.000! Vlada: Zapušteni vrt se ne može brzo urediti osim u bajkama

Broj nezaposlenih premašio 350.000! Vlada: Zapušteni vrt se ne može brzo urediti osim u bajkama

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U SVEGA tri dana bez posla je ostalo gotovo tri tisuće ljudi, a broj nezaposlenih u Hrvatskoj, prema aktualnim podacima sa Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, premašio je 350 tisuća!

Trenutačni broj nezaposlenih u 14 sati je, prema podacima na stranicama HZZ-a, iznosio 350.432, a slobodnih radnih mjesta ima svega 3.573.

Otkako Vlada "potiče zapošljavanje" registrirano 14,5 posto više nezaposlenih!

Porazne brojke pokazuju i porazan učinak Vladinih mjera poticanja zapošljavanja. Vlada ne samo da nije uspjela smanjiti nezaposlenost, već nije uspjela ni zaustaviti njen rast. U nešto više od šest mjeseci primjene Zakona o poticanju zapošljavanja broj nezaposlenih je porastao za gotovo 45 tisuća, odnosno za 14,5 posto!

Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu 31. svibnja ove godine, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja 8. studenog ove godine. Koliko su ti zakoni "urodili plodom" najzornije prikazuju sljedeće brojke - Hrvatski zavod za zapošljavanje je krajem svibnja registrirao 306.056 nezaposlenih, dok ih je danas na burzi gotovo 45 tisuća više nego tad.

Hoće li Hrvatska u 2013. godini dosegnuti i crnu brojku od 400.000 nezaposlenih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
A bolji dani se ne naziru. Ovih je dana ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio kako će nezaposlenost rasti sve do druge polovice 2013. godine. Od 2008. do danas izgubljeno je 200.000 radnih mjesta, a i dalje ih se više gubi negoli ih se na tržištu stvara. Hoće li Hrvatska u 2013. godini dosegnuti i crnu brojku od 400.000 nezaposlenih?

"Pravi utjecaj na broj nezaposlenih ćemo vidjeti tek 2014. godine"

Broj nezaposlenih još će rasti, a negativan trend preokrenut će se u drugoj polovici iduće godine, prognozira ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić: "Pravi utjecaj na broj nezaposlenih ćemo vidjeti tek 2014. godine. Na nama je da u tom periodu aktivnim mjerama politike zapošljavanja, samozapošljavanjem te omogućavanjem ljudima da pokrenu svoj vlastiti posao i onda zaposle još nekoga uz sebe, omogućimo da još veći broj ljudi koji su na Zavodu za zapošljavanje koristi neku od tih mjera".

Vlada na Fejsu o nezaposlenosti: Vrt koji je bio zapušten i koji se nije održavao osam godina, ne može se brzo i lako urediti, osim u bajkama

Građani su zatrpali Facebook stranicu Vlade "čestitkama" zbog obaranja novog rekorda što se nezaposlenosti tiče, a iz Vlade su im odgovorili:

"Od kad smo preuzeli odgovornost za upravljanje i vođenje Hrvatske, brojku osoba evidentiranih kod HZZ-a učinili smo javno dostupnom i ne maskiramo je ili skrivamo ni na kakav način. Nismo 15.000 osoba poslali na prekvalifikaciju, skinuli ih pred izbore s evidencije, a kad su odradili prekvalifikaciju, ponovno su dospjeli u evidenciju, samo kod drugog referenta ili referentice. Vodeći se tom logikom, mogli smo s evidencije skinuti 40-ak tisuća nezaposlenih koliko ih je najmanje sudjelovalo u sezonskim radovima u poljoprivredi. Evidencija HZZ-a bi izgledala ljepše, ali ne bi pokazivala stvarno stanje. Javnosti, građankama i građanima naše zemlje želimo dati točne i istinite podatke. A oni kažu da se unatoč gotovo 178.000 osoba zaposlenih s evidencije HZZ-a, do kraja studenoga, gubi više radnih mjesta nego što ih se stvara. Zbog takve situacije, kreirali smo mjere koje poboljšavaju zapošljivost, koje potiču samozapošljavanje i omogućuju očuvanje postojećih radnih mjesta. U proračunu za 2012., prvom koji je bio i nominalno manji od proračuna za godinu prije, jedina sredstva koja su rasla su bili poticaji za zapošljavanje, a socijalu, i nakon rebalansa, za plaće. Sredstva za poticanje zapošljavanja iskoristilo je više od 40.000 osoba koje nisu brisane ili privremeno maknute iz evidencije HZZ-a ako nije otvoreno novo radno mjesto. Država može pomagati privremenim i vatrogasnim mjerama, ali samo je otvaranje novih radnih mjesta mjera koja u većem opsegu i dugoročno smanjuje nezaposlenost.

Do kraja listopada 2012. bilo je oko 165.000 novozaposlenih s liste HZZ-a što je rast od oko 5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, u cijeloj su prošloj godini 33.972 osobe bile obuhvaćene Mjerama aktivne politike zapošljavanja, a ove godine, do kraja 10. mjeseca 39.664 osoba, što je rast od 16,75 posto. Jedine stavke ovogodišnjeg proračuna koje nisu rezane su poticaji za zapošljavanje i sredstva za socijalna davanja. Čak, dapače, kako u ovogodišnjem, tako i u proračunu za sljedeću godinu povećana su sredstva za Mjere aktivne politike zapošljavanja.

Država ne otvara radna mjesta. Ona stvara uvjete za kreiranje novih, radnih mjesta što je jedino rješenje za smanjenje nezaposlenosti. Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, kao dio Vlade RH, kreira mjere i programe kojima pomaže da se prebrode teška vremena naglog pada zaposlenosti. U skladu s tim, kreirani su razni programi, namijenjeni različitim grupacijama, kroz koje se potiče stjecanje dodatnih znanja i iskustava, vraća u svijet rada dugotrajno nezaposlene i omogućuje brža i lakša realizacija poduzetničkih ideja.

Nakon razgovora sa zainteresiranim skupinama, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je izmijenilo Zakon o poticanju zapošljavanja kako bi ga dodatno prilagodili potrebama i zahtjevima korisnika Mjera aktivne politike zapošljavanja. Recimo, rezove i preslagivanja koja radi ova Vlada, u Poljskoj su napravljena 2008. godine. I Poljska je jedina zemlja u Europi koja bilježi ozbiljnije stope rasta. Čarobnog štapića nema i nema instant rješenja koja daju rezultate preko noći. S jedne strane, prestali smo prikazivati lažnu sliku nezaposlenih na HZZ-u i svjesni smo da su vremena teška i da prije druge polovice 2013. teško možemo očekivati oporavak, a s druge strane, vrt koji je bio zapušten i koji se nije održavao osam godina, ne može se brzo i lako urediti. Osim u bajkama"
.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara