Vlahušić 7 mjeseci prima plaću od 5 tisuća kuna, a ne radi

BIVŠI ministar zdravstva dr. Andro Vlahušić kao zaposlenik Medicinskog fakulteta, odnosno  Škole narodnog zdravlja "Andrija Štampar" već sedam mjeseci ne radi, a mjesečno prima plaću od oko 5000 kuna neto. Vlahušić je dobio ugovor o radu na neodređeno vrijeme na radnom mjestu koje ne postoji.

On je tako već sedam mjeseci voditelj centra za zdravstveni menadžment Škole u Dubrovniku čije je osnivanje neslavno propalo prije sedam mjeseci. Osnivanje toga centra u Dubrovniku postojalo je kao projekt bivše vlade, no centar nikada nije osnovan.

Bivši ministar znanosti prof. Gvozden Flego u prosincu 2003. godine potpisao je suglasnost o tome da Medicinski fakultet može zaposliti novog čovjeka na radno mjesto voditelja centra za zdravstveni menadžment Škole u Dubrovniku. Na oglas se uz Vlahušića javila još jedna kandidatkinja, a dva mjeseca kasnije izabran je bivši ministar.

U međuvremenu je znanstveno-nastavno vijeće Medicinskog fakulteta odbilo osnivanje centra za zdravstveni menadžment "Andrija Štampar" u Dubrovniku. Vrlo je čudno što je prijedlog o osnivanju centra bio na dnevnom redu Vijeća nakon što je voditelj izabran i zaposlen. To se dogodilo 28. rujna 2004. godine, na samom kraju dekanskog mandata dekana Fakulteta prof. Borisa Labara.

Vlahušić tvrdi da je zaposlen na 80 posto radnog vremena u "Štamparu“, a 20 posto u dubrovačkoj bolnici. Iako bivši ministar zdravstva Andrija Hebrang nije donio odluku o suglasnosti da se zgrada bivše dubrovačke bolnice dodijeli za tu namjenu centra, Vlahušić je izjavio za Večernji list  da je pripremio idejni projekt osnivanja centra i predao ga Ministarstvu znanosti. Dodaje da je gotovo šest mjeseci projekt "na čekanju", a on na raspolaganju.

Prof. Luka Kovačić, direktor Škole "Andrija Štampar", nije znao odgovoriti na pitanje što je u proteklih sedam mjeseci u Dubrovniku radio njegov pomoćnik, i ne smatra se odgovornim jer je ugovor potpisan prije nego što je on postao direktorom Škole.

Dekanica zagrebačkog Medicinskog fakulteta prof. Nada Čikeš zatražila je od ministra znanosti Dragana Primorca da kao resorni ministar riješi "neobičan status koji od 15. rujna 2004. uživa Vlahušić". Nije željela iznositi detalje o Vlahušićevu statusu, a problem je naslijedila od bivše uprave.

Ministar Primorac također se opravdao kako je projekt formiranja centra i status Andre Vlahušića zatekao kada je došao na funkciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara