Vlahušić: Svi liječnici moraju normalno raditi

MINISTAR Andro Vlahušić upozorava da svi liječnici moraju normalno raditi jer nije postignut dogovor između sindikata i poslodavaca. Prosječna liječnička plaća u Hrvatskoj iznosi 1.100 eura, što je znatno više nego u drugim tranzicijskim zemljama.

Vlahušić tvrdi da je danas osobno kontaktirao ravnatelje bolnica koji su mu potvrdili da bolnice normalno rade. Dodaje da za današnji smanjeni posjet pacijenta bolnicama odgovornost snosi  liječnički sindikat koji je pozivao građane da ne dođu u bolnice, zbog otkazivanja tzv. hladnog pogona i rada bolničkih poliklinika.

 Babić pokušao «puč u zdravstvu»

Vlahušić  je optužio predsjednika štrajkaškog odbora dr. Ivicu Babića da je pokušao «puč u zdravstvu». Ministar tvrdi da dr. Babić snosi i osobnu odgovornost zbog puča koji je pokušao u zdravstvu, odnosno za slučaj da netko umre zbog toga što nije dobio odgovarajuću zdravstvenu uslugu.´

Na dežurni telefon 0800-200-063 Ministarstvo zdravstva stalno prima pozive građana. Najmanje je primjedbi koje se odnose na teže prekršaje propuste liječnika, a sve će one biti upućene bolnicama na ispitivanje. Vlahušić ističe da će  teže povrede prava pacijenata biti krivično gonjene.

U drugu skupinu poziva ulaze primjedbe koje su rezultat manjih nesporazuma s medicinskim sestrama i liječnicima, a ostali građani javljaju se s pitanjima te, kako tvrde, podrškom Ministarstvu zdravstva.

Liječnici moraju raditi jer je sindikat pogriješio u proceduri

Ministar Vlahušić izjavio je za današnji broj «Jutranjeg lista» kako Vlada neće zabraniti štrajk, već će se samo poslati jasne upute ravnateljima. Vlahušić ističe kako u niti jednoj zdravstvenoj ustanovi nije dogovoreno što se neće raditi, te da se onda mora sve raditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

«Tko se ogluši, snosit će posljedice po zakonu. Da razjasnim, liječnici imaju pravo štrajkati, ali im to neće biti plaćeno», kaže Vlahušić.

Vlahušić tvrdi da je Hrvatski liječnički sindikat pogriješio u proceduri. Naime, sindikat nije pokreno postupak dogovora, kako bi se ravnatelji bolnica i šefovi odjela pobrinuli za normalno funkcioniranje zdravstvene zaštite za vrijeme štrajka. Zbog te pogreške liječničkog sindikata svi liječnici moraju raditi.

Babić: Liječnici poštoju etičke norme

Predsjednik HLS-a dr. Ivica Babić danas je izjavio da su liječnici na svojim radnim mjestima u bolnicama, te da posao obavljaju poštujući zakonske, etičke norme i naputke sindikata o štrajku.

Što se tiče odaziva liječnika na štrajk, Babić tvrdi da se od petka nije ništa promijenilo, odnosno da je odaziv i dalje vrlo velik.

U tranzicijskim zemljama liječničke plaće znato manje

Prosječna liječnička plaća u Hrvatskoj iznosi 1.100 eura, odnosno 2,4 prosječne hrvatske plaće. Zahtjevom za povećanjem plaća za 45 posto Hrvatski liječnički sindikat zapravo traži da se prosječna liječnička plaća poveća na 3,5 prosječne plaće u državi.

Liječnici u Hrvatskoj mogu povećati vlastita primanja, ističu u ministarstvu zdravstva. Onima koji su zaposleni u državnim i županijskim bolnicama omogućen je dodatni rad nakon radnog vremena u ustanovama u kojima su zaposleni koristeći se bolničkim resursima.

U zemljama EU liječnička plaća tri do pet puta veća od prosječne, no te države izdvajaju znatno više za zdravstvo nego Hrvatska u kojoj se godišnje izdvaja 353 dolara po stanovniku.

U zemljama srednje i istočne Europe, koje su najbliže Hrvatskoj po izdvajanjima za zdravstvo, razlike između liječničkih plaća i prosječne plaće su manje.

U Mađarskoj, koja za zdravstvo izdvaja 315 dolara po stanovniku, liječnici u prosjeku primaju 600 eura, što je 1,5 puta više od prosječne mađarske plaće.

U Češkoj liječnička plaća prosječno iznosi 720 eura ili 1,8 prosječne plaće, a za zdravstvo se izdvaja 358 dolara po stanovniku.

Poljska izdvaja po stanovniku 246 dolara, a prosječna plaća liječnika je 475 eura, odnosno 1,4 prosječne plaće. U Bugarskoj je prosječna liječnička plaća 200 do 400 eura, a izdvaja se 59 dolara po stanovniku. U toj zemlji, zbog velikih razlika u sustavu zdravstvene zaštite, liječnici imaju 1,2 do 2,5 puta veće plaće od prosječnih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara