Vlahušić u Karlovačkoj županiji o problemima u zdravstvu

MINISTAR zdravstva Andro Vlahušić i pomoćnica ravnatelja HZZO-a Lidija Hrastić Novak tijekom današnjeg radnog posjeta Karlovcu i Ogulinu razgovarali su s predstavnicima Županije, bolnica i domova zdravlja o aktualnim problemima u zdravstvu.

Na prigovore osoblja karlovačke Opće bolnice da je rad liječnika, posebno kirurga, podcijenjen, Vlahušić i Lidija Hrastić Novak odgovorili su da su te primjedbe neutemeljene još od srpnja prošle godine. Od tada je, naime, na snazi cjenik po "utvrđenoj cijeni postupaka", koji je sastavni dio Odluke o osnovama za sklapanje ugovora pojedinih bolnica s HZZO-om. Po tom ugovoru mjesečni proračun karlovačke bolnice iznosi 11,1 milijuna kuna, ali uz fakture koje taj iznos opravdavaju.

Ministar Vlahušić je ocijenio da sve tri bolnice u Karlovačkoj županiji (u Karlovcu, Dugoj Resi i Ogulinu) dobro posluju, ali je u Ogulinu problem višak zaposlenika u odnosu na broj kreveta i bolesnika. Predložio je da se stoga nađe još neka djelatnost za ogulinsku bolnicu kako ne bi došlo do otpuštanja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovačka bolnica, rečeno je, planira poboljšati hitni prijem bolesnika tako da se, uz postojeću hitnu kiruršku i hitnu internističku ambulatnu, opremi i operacijska dvorana za hitne slučajeve za što neće biti potreban velik novac jer postoje prostorni preduvjeti.

Na sastanku kod župana Vlade Jelkovca razgovaralo se i o mogućnosti racionalizacije troškova uzimanja uzoraka krvi.

Ministar se suglasio da je neracionalno da svi bolesnici putuju iz svojih mjesta u laboratorije u gradovima, te kako bi bilo bolje da se pacijentima krv vadi u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, a uzorci vozilom dostavljaju u laboratorije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara