Vlasnici "Dalmatinke Nove": Nismo krivi

GIANFRANCO i LIVIO LANDINI, vlasnici sinjske Tvornice konca "Dalmatinke Nove", izjavili su danas na konferenciji za novinare kako se ne osjećaju krivima "za tobožnje nepravilnosti" pri kupnji te tvornice, za što ih županijsko državno odvjetništvo tereti zajedno s bivšom stečajnom upraviteljicom Blankom Tuđen-Mazuth.

Sinjsku Tvornicu konca "Dalmatinku", koja je nekad zapošljavala i do tri tisuće radnika i bila jedna od najvećih takvih u Europi, prije tri godine kupili su braća Ladini iz Trsta, inače vlasnici tršćanske tvrtke La Distributrice.

Međutim nakon toga su se pojavile sumnje kako tvornica nije zakonito prodana i kako je bilo namještanja od stečajne upraviteljice, čime su i bivši radnici, a ukupno ih je 860, oštećeni te do danas nisu dobili nijednu kunu za zaostale plaće i otpremnine.

Vlasnici "Dalmatinke Nove", u kojoj je trenutačno zaposleno 400 radnika, ustvrdili su danas kako mjesečno proizvode sto tona prediva i konca za tržište te da radnici redovito primaju plaće.

"Mi vjerujemo u hrvatski pravni sustav i ne bojimo se tužba jer radimo ispravno kao što smo radili od prvog dana ulaska u ovu tvornicu kao vlasnici", kazali su braća Ladini na današnjoj konferenciji za novinare.

Protiv Blanke Tuđen-Mazuth, braće Ladini i još nekolicine osoba državno odvjetništvo u Splitu zatražilo je istragu zbog sumnje da su počinili brojna kažnjiva djela zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju. Time je ta tvrtka oštećena za deset, a državni proračun za oko još četiri milijuna kuna, dva milijuna zbog neplaćena PDV-a, a ostatak zbog netočnih podataka o stanju na zalihama državne imovine u "Dalmatinci", utvrdilo je odvjetništvo.

Tuđen-Mazuth tereti se da je teškim kršenjem zakona i pravila poslovanja pogodovala tvrtki La Distributrice, odnosno njihovoj hrvatskoj poslovnici "Dalmatinki Novoj". Po istražnom zahtjevu čelnici "Dalmatinke Nove" u glavnoj knjizi društva prikazali su netočne podatke o vrijednosti preuzetih zaliha "Dalmatinke" u stečaju, a istodobno je Tuđen-Mazuth predala zalihe materijala i proizvoda "Dalmatinke" u stečaju talijanskoj tvrtki, a da nije obračunala PDV za državni proračun.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara