Vlasnici trajekta pred egipatskim vlastima satima tajili potonuće

GLASNOGOVORNIK egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka je danas objavio kako je tvrtka "El Salam Maritime", vlasnik potonulog trajekta "Al Salam 98 Boccaccio", nekoliko sati odbijala izvijestiti egipatske vlasti o potonuću.

Prema navodima lučkih vlasti u egipatskom gradu Safago, one su o "nestanku broda s radara" dobile obavijest u petak 3. veljače u 7 sati ujutro, dok je prema navodima svjedoka brod potonuo u 2 sata. Oko 7:45 je dobijena informacija da je brod "vjerojatno potonuo", te su tek tada alarmirani zrakoplovi i brodovi egipatske mornarice te započela akcija spašavanja.

S druge strane, Salah Jomaa, kapetan trajekta "St. Catherine", još jednog u "El Salamovoj" floti, tvrdi da je od vlasnika dobio instrukcije da pokuša stupiti u kontakt s posadom "Al Salam 98", te da je iz luke Safaga isplovio u 2:45.

Na temelju toga su mnogi zaključili kako je brodarska tvrtka znala da je njihov brod u nevolji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jomaa tvrdi kako njegovi napori da stupi u kontakt s "Al Salamom" bili neuspješni, sve dok u 6:57 nije uspio preko satelitskog telefona čuti s jednim od "Al Salamovih" časnika u čamcu za spašavanje.  Tek tada je saznao da je brod potonuo.

Jomaa tvrdi kako je odbio otploviti na mjesto potapanja i pokušati spasiti preživjele, jer bi naglo okretanje ugrozilo stabilnost njegovog broda, koji je u to vrijeme prevozio 1800 putnika. "Vremenski uvjeti su bili strašni i da sam to pokušao, imali bi dvije tragedije umjesto jedne", tvrdi kapetan Jomaa. Umjesto toga je "St. Catherine" nastavila ploviti prema Dubah, saudijskoj luci iz koje je nekoliko sati prije bio isplovio potonuli trajekt.

Detalji o nesreći, koji sve više ukazuju kako se ona mogla spriječiti, ili barem djelomično otkloniti neke od njenih tragičnih posljedica, izazivaju sve veći bijes egipatske javnosti prema brodovlasniku, ali i prema vladi koju mnogi optužuju da se nije spremna nositi s katastrofama ovakvih razmjera.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara