"Vlasnik je iz Večernjeg lista izvukao stotine milijuna kuna, a ipak ne odustaje od otkaza!"

"Vlasnik je iz Večernjeg lista izvukao stotine milijuna kuna, a ipak ne odustaje od otkaza!"

Tekst: Petar Vidov
Foto: Arhiva

"NE MOGU nam više zamagljivati oči", poručuje Anton Filić, glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske za Večernji list Upravi te dnevne novine. Podsjećamo, nakon što je Filić u razgovoru za Index jučer potvrdio da štrajk djelatnika Večernjaka počinje 30. listopada, Uprava je odgovorila priopćenjem u kojem tvrdi kako za štrajk nema razloga ni zakonske osnove, kao i da Večernjak neće niti jednog dana prestati s izlaženjem.

"Objede i optuživanje sindikata za nešto zbog čega nije kriv nas neće prestrašiti"

"Njihovo je pravo da očekuju da će novine nastaviti izlaziti, ali nije mi jasno zbog čega su tako sigurni u to. Mi vjerujemo da neće izlaziti za vrijeme štrajka, ali ako i izađe javnosti ćemo predočiti činjenicu da to nije Večernji list kojeg su dosad čitali, kojeg su napravili Večernjakovci", kaže nam Filić.

Na tvrdnje da Sindikat najavom štrajka ne radi u interesu firme, niti njenih zaposlenika, Filić odgovara kako su to stare floskule. "Mi smo Večernjem listu lojalniji nego oni koji nas prozivaju za nelojalnost. Ako itko radi protiv Večernjaka onda je to uprava i vlasnik zahvaljujući svojim nerazumnim odlukama kao što su otkazi fotoreporterima i kolegama iz marketinga. No, takve nas objede i pokušaji optuživanja sindikata za nešto zbog čega nije kriv neće preplašiti", kaže Filić, te dodaje kako oni jako dobro znaju razloge najavljenog štrajka. Na tvrdnje Uprave kako za njega nema zakonske osnove ih, pak, upućuje na članak 213. Zakona o radu.

"Upravi bih dao Oscara za socijalnu osjetljivost"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uprava Večernjeg lista kao primjer svog dobrog rada u jučerašnjem je priopćenju poslala i podatke o čitanosti, prema kojima je Večernjak drugi dnevni list u Hrvatskoj. "Ako time žele dokazati da dobro rade, onda nažalost ne uspjevaju. Jer da uspjevaju, ne bi bilo otkaza. Mi se slažemo da je Večernji list brend i konkurentna novina, ali mislimo i da bi bio puno bolji kad bi iskoristili sve svoje potencijale. Mi želimo Večernji list kakav zaslužuju i čitatelji i novinari", govori Filić.

Filića je posebno zasmetala tvrdnja Uprave kako "više ne mogu odgađati preslagivanje i smanjivanje broja ljudi na pojedinim radnim mjestima". "Za tu rečenicu bih im dao Oscara za socijalnu osjetljivost", kaže Filić i pita se: "Ako ne mogu više čekati, kad su trebali početi davati otkaze? Možda prošle godine kad su uzeli milijune kuna dobiti ili pretprošle kad su uzeli još više? Kad su prodali udio u Tisku? Ili kad su prodali udio u Vipnetu i poslovni prostor na Cvjetnom trgu? To su stotine milijuna kuna koje su izvučene iz Večernjeg lista"

"Oni su i dalje bahati i to je nevjerojatno. Oni imaju svoje pravo na dobit, ali i zaposlenici imaju prava. Večernji list je bio i ostao krava muzara, a mi to više ne želimo biti", poručuje Filić i dodaje kako su ova najnovija zbivanja zbog kojih se kreće u štrajk samo kap koja je prelila čašu.

Kako izdavači oštećuju državni proračun

U razgovori s Filićem dotakli smo se i odluke bivšeg premijera Ive Sanadera otprije dvije godine da smanji PDV na novine na 10 posto. Prema nekim podacima, to je smanjenje izdavačima u proteklih dvije godine priskrbilo oko milijardu kuna, s obzirom da novine nisu pojeftinile. Oni se, pak, pravdaju kako Hrvatska i dalje ima najveći porez na tiskane medije u Europi, ali ne može se pobjeći od činjenice da stalnih zapošljavanja gotovo da i nije bilo, a sad dolaze novi otkazi, što znači da se radnike šalje na burzu rada, na teret države koja im je već napravila ustupak.

"Iako im je PDV snižen, gotovo nitko od dugogodišnjih honoraraca nije za stalno zaposlen. Od pravog zapošljavanja nije bilo ništa, a sva dobit je otišla vlasnicima pri čemu je oštećen i državni proračun. To je društveni problem kojim se Vlada mora ozbiljno pozabaviti", podvukao je Filić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara