"Vlast u Dubrovniku otvoreno koketira s neofašizmom"

"Vlast u Dubrovniku otvoreno koketira s neofašizmom"

"ORGANIZIRANJEM ispraćaja posmrtnih ostataka odvjetnika i jednog od gradonačelnika okupiranog Dubrovnika u vrijeme Drugog svjetskog rata, Nika Koprivice, upravo 18. listopada, na dan kada su prije 64 godine borci NOV-a oslobodili Dubrovnik od nacifašističkih okupatora i njihovih domaćih slugu, ustaša i četnika, smatramo grubom i drskom provokacijom", stoji u otvorenom pismu predsjednika Udruge Antifašističkih boraca i antifašista Dubrovnik Marinka Vlašića u kojem se gradska vlast na čelu s Dubravkom Šuicom proziva za neofašizam te da veliča profašističke i neofašističke manifestacije.

Dubrovačka vlast: Koprivica borac za pravednost, mir i humanost

Naime, Koprivica je bio gradonačelnikom u ratnom Dubrovniku, te je navodno smaknut od partizanske ruke na otočiću Daksi. Nedavno su otkriveni njegovi posmrtni ostaci, a Grad Dubrovnik, kako je navedeno na službenim internet stranicama pomogao je da se napravi ekshumacija i osigura dostojna sahrana posmrtnih ostataka. Štoviše, dubrovački dogradonačelnik Antun Kisić u ime grada Dubrovnika bio je nazočan ispraćaju u kojem navodi kako je Koprivica bio istaknuti hrvatski i dubrovački mučenik.

"Dr. Niko Koprivica bio je osvjedočeni borac za pravednost, mir i humanost, koji se znao približiti 'malom' čovjeku, osluhnuti bilo hrvatskog naroda i ustrajno raditi na njegovoj dobrobiti. Sve su to bile reference koje su bile nepoželjne pobjedničkoj ideologiji, koja je počivala na dijametralno suprotstavljenim načelima", rekao je dogradonačelnik Kisić na ispraćaju.

No, dubrovački antifašisti imaju dijametralno suprotno mišljenje o bivšem dubrovačkom gradonačelniku, a u opisivanju njegova lika i dijela najmanje se spominje termin "humanist". Naglašava se kako je bio suradnik okupatora izravno odgovornog za slanje u smrt građana Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Antifašisti: Koprivica odgovoran za slanje u smrt Dubrovčana

"Kada se s pijetetom i poštovanjem sjećamo više od tisuću i pol poginulih boraca i ubijenih rodoljuba od strane talijanskih i njemačkih okupatora i njihovih slugu, ustaša i četnika, i više od deset tisuća stradalnika i žrtava nacifašizma u mukotrpnoj troipolgodišnjoj okupaciji ovih prostora, odavati počast Niku Koprivici, najblaže rečeno suradniku okupatora, odgovornom za slanje u smrt građana Dubrovnika, većinom Židova i Srba i hrvatskih rodoljuba, neprilično je za vlast koja bi trebala biti demokratska i u Republici Hrvatskoj utemeljenoj na antifašizmu, pred članstvom u Europskoj uniji, iskreno slijediti civilizacijske dosege antifašizma", stoji u otvorenom pismu dubrovačkih antifašista u kojem se zaključuje kako gradska vlast ne zaslužuju povjerenje njegovih građana.

"Pozivamo vijećnike grada Dubrovnika da utvrde pojedinosti i odgovornost u vezi sprege i uvlačenja Grada Dubrovnika u ovakve i slične profašističke i neofašističke manifestacije", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje predsjednik Vlašić.

M.M.
Foto: dubravka-suica.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara