Vlasti BiH očitovat će se o američkoj "crnoj listi"

MINISTARSTVO vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dobilo je službeni popis osoba koje je američka vlada označila odgovornim za ometanje mirovnog procesa a Vijeće ministara BiH odlučit će hoće li se protiv njih poduzimati mjere i unutar zemlje, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu šef bosanskohercegovačke diplomacije Mladen Ivanić.

On je kazao kako će Ministarstvo vanjskih poslova popis nepoželjnih proslijediti državnim ministarstvima pravde te sigurnosti a nakon analize Vijeće ministara opredijelit će se hoće li protiv tih osoba biti pokrenuta istraga i unutar BiH ili će se pak od vlasti Sjedinjenih država tražiti pojašnjenje za ovakav postupak.

Od 150 imena koliko ih se našlo na "crnoj listi" američke vlade zbog ometanja provedbe Daytonskog sporazuma, pomaganja ratnim zločincima ili sudjelovanja u drugom oblicima kriminala, gotovo dvije trećine pripadaju građanima BiH. Ivanić drži kako je rIječ o ozbiljnom pitanju o kojemu tijela vlasti BiH moraju zauzeti jasno stajalište.

Komentirajući rasprave koje se vode unutar BiH o tome treba li ratificirati ranije potpisani sporazum s američkom vladom o zaštiti američkih državljana od izručenja Međunarodom kaznenom sudu (ICC), Ivanić je kazao kako Ministarstvo vanjskih poslova drži da taj dokument treba što prije uputiti u parlamentarnu proceduru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je istaknuo kako je temeljni interes BiH da se američke postojbe zadrže u njegovoj zemlji "još neko vrijeme". Šef bosanskohercegovačke diplomacije tvrdi kako vlasti u Sarajevu nisu pod pritiskom Europske unije, tim prije što je tijekom pregovora s američkom stranom sukladno smjernicama EU znatno izmijenjen prvobitni prijedlog sporazuma.

Odgovarajući na pitanje o sve učestalijim prijedlozima za promjene Ustava BiH odnosno Daytonskog sporazuma te čak sazivanje nove međunarodne konferencije o BiH Ivanić je kazao kako o tome nije raspravljalo niti jedno tijelo državne vlasti. Njegova je ocjena kako se radi o političkim istupima koji u sadašnjoj situaciji mogi biti samo štetni po interese zemlje.

"Nikakva međunarodna konferencija o BiH nije realna jer je pitanje BiH za međunarodnu zajednicu sa strategijskog stajališta riješeno", kazao je Ivanić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara