Vlasti u Hong Kongu zabranit će maske na javnim okupljanjima

Vlasti u Hong Kongu zabranit će maske na javnim okupljanjima
Foto: EPA

HONGKONŠKE vlasti planiraju zabraniti nošenje maski na javnim okupljanjima, objavili su lokalni mediji.

Vlasti namjeravaju primijeniti propise za izvanredne situacije koji datiraju iz kolonijalnog doba radi suzbijanja višemjesečnih prosvjeda u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Pravilnik o hitnim situacijama nije bio u upotrebi više od 50 godina.

Hongkonški prosvjedi izbili su u lipnju kao reakcija na prijedlog zakona o izručenju Kini ljudi osumnjičenih za kaznena djela.

Kritičari se boje da bi nova pravila mogla potkopati neovisnost pravosuđa Hong Konga i ugroziti disidente, prenosi BBC.

Zakoni su posljednji put doneseni prije 52 godine

Očekuje se da će zabrana nošenja maski biti objavljena sutra nakon sastanka izvršnog vijeća na kojem će se vjerojatno donijeti hitni zakoni.

Oni bi hongkonškoj čelnici Carrie Lam omogućili da "donese bilo koji propis za koji smatra da je u javnom interesu" u slučaju "hitne situacije ili opasnosti za građane".

Posljednji put primijenjeni 1967. kako bi se suzbili neredi u trgovačkoj četvrti grada, zakoni bi također vlastima dali veće ovlasti u pogledu uhićenja, cenzure publikacija i pretresa.

Sve opasniji prosvjedi

Prosvjedi su proteklih tjedana postali sve opasniji. Indonezijska novinarka ostala je slijepa nakon što je u nedjelju pogođena gumenim metkom, a policija je u utorak pravim metkom pogodila 18-godišnjaka u prsa.

Hongkonški prosvjednici ponovno su se jutros sukobili s policijom, bacajući molotovljeve koktele i radeći nered na ulicama.

Policija je pozvala lokalne vlasti da uvedu policijski sat kako bi se zaustavila eskalacija nasilja u gradu kojim upravlja Kina, u kojemu su policijski službenici sve više na meti prosvjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara