Voditelj misije OESS-a u BiH o procesuiranju ratnih zločina

VODITELJ misije OESS-a u Bosni i Hercegovini Douglas Davidson izjavio je kako je BiH u pravu kada traži da se počinitelji svih ratnih zločina u toj zemlji procesuiraju pred njenim sudovima, bez obzira na eventualno dvostruko državljanstvo.

U izjavi što ju je u nedjelju objavio sarajevski "Dnevni avaz" veleposlanik Davidson ističe kako bi europsko zakonodavstvo u ovakvim slučajevima trebalo imati primat nad nacionalnim ustavima.

"Iako je pitanje izručenja osumnjičenih za ratne zločine integrirano u ustave Hrvatske i Srbije i Crne Gore, mora se imati na umu da su one potpisnice Europske konvencije koja sadrži odredbe o izručenju građana drugim zemljama. Znači da se rješenje problema može naći na europskoj razini. Moguće je i da se problem riješi na načelima na kojima se to radi kada je riječ o Haškom tribunalu", kazao je američki diplomat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Procesuiranje počinitelja svih ratnih zločina počinjenih u BiH pred njenim sudovima ipak je dugoročni cilj, ocijenio je Davidson upozorivši kako se do rješenja ne može doći preko noći.

OESS, po njegovim rječima, ne želi diktirati ishod ovog procesa odnosno razgovora koji su započeli susretom ministara pravosuđa tri zemlje ranije ovog mjeseca na Brijunima.

OESS je za taj sastanak pripremio deklaraciju koja je, među ostalim, potvrđivala i spremnost na izručenje optuženih, ali ministri pravosuđa Hrvatske i SCG je nisu željeli potpisati s obzirom da je riječ o materiji reguliranoj ustavima dvije zemlje.

"Treba priznati da je deklaracija bila preambiciozna. Drago mi je da su ministri ove tri zemlje sjeli za isti stol a ako se uzme u obzir da su se za stolom našli političari s različitim očekivanjima i željama, ovakav ishod bio je očekivan", kazao je Davidson o brijunskom sastanku te pozvao vlasti tri zemlje na nastavak započetih razgovora o procesuiranju ratnih zločina.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara