Voditelj radova na Notre-Dameu: Svod bi se još uvijek mogao potpuno urušiti

Voditelj radova na Notre-Dameu: Svod bi se još uvijek mogao potpuno urušiti
Foto: EPA

U FRANCUSKOJ i dalje traju polemike o načinu i metodi koje je francuski predsjednik Emmanuel Macron izabrao za obnovu pariške katedrale Notre-Dame koja je polovinom travnja jako stradala u golemom požaru. 

Nekih 55 dana nakon katastrofe između 60 i 150 radnika još uvijek uklanja ruševine i nastoji stabilizirati zdanje. 

No glavni voditelj radova, arhitekt Philippe Villeneuve, upozorava da bi se "svod još uvijek vrlo lako mogao u potpunosti urušiti".

Kada je posrijedi petogodišnji rok, što ga je predsjednik države odredio za potpunu restauraciju zdanja, a to znači do održavanja Olimpijskih igara 2024., Villeneuve je za Figaro kazao: "Ako se metodički bude radilo, moguće je u pet godina popraviti Notre-Dame. No i nakon toga će trebati nastaviti restauratorske radove na sakristiji, rozetama..., a to će sigurno potrajati više od pet godina".

Većina želi da Notre-Dame izgleda kao i prije požara

Usvajanje projekta Notre-Dame u parlamentu zapinje premda bi vlada željela da se ono što prije ostvari. Zakon bi trebao biti usvojen najkasnije do kraja srpnja.

Predsjedniku Macronu se prigovara jer bi želio nametnuti svoj 'pečat' u obnovi, kao što je svojedobno napravio pokojni predsjednik François Mitterrand s piramidom ispred Louvrea.

Anketa provedena u travnju pokazala je da većina ispitanika želi da se katedrala obnovi tako da izgleda istovjetno kao prije požara. Macron je najavio međunarodni natječaj koji bi mogao dovesti do rješenja u kojem bi uništenu kupolu zamijenilo “suvremeno arhitektonsko rješenje”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara