Vođa britanske oporbe traži izbore, obećava novi referendum o Brexitu

Vođa britanske oporbe traži izbore, obećava novi referendum o Brexitu
Foto: EPA

BRITANSKI oporbeni vođa Jeremy Corbyn pozvao je u ponedjeljak na prijevremene izbore u Velikoj Britaniji kako bi se okončao zastoj oko Brexita u trenutku kad premijera Borisa Johnsona pritišću da raspusti parlament. 

Corbyn je rekao da će ako Laburistička stranka pobijedi, raspisati drugi referendum o izlasku Britanije iz Europske unije, nakon prvog koji je održan 2016. godine i na kojem su se stanovnici izjasnili za izlazak.

Boris Johnson ne želi raspisati izbore

Konzervativni vođa Boris Johnson ne želi raspisati izbore, ali će možda biti primoran ako mu se ne izglasa povjerenje u parlamentu. 

"Laburisti vjeruju da odluku o rješavanju krize oko Brexita treba prepustiti građanima", rekao je Corbyn, prema pisanju britanskog Press Associationa. 

"Ako dođe do prijevremenih izbora ove jeseni, Laburisti će se obvezati održati referendum, posljednju riječ dati građanima i ponuditi im vjerodostojne opcije, pa i opciju ostanka", rekao je Corbyn. 

Johnson je obećao izvesti Britaniju iz EU-a do 31. listopada i u slučaju Brexita bez sporazuma.

EU nema namjeru razmatrati njegov zahtjev za ponovne pregovore o sporazumu dogovorenom s njegovom prethodnicom Theresom May. 

U nedjelju su procurili vladini dokumenti o lošim prognozama za Veliku Britaniju

Sporazum nije prošao u britanskom parlamentu, u kojemu sjede mnogi zastupnici koji poput Corbyna žele spriječiti Brexit bez sporazuma.

Navodno bi parlament trebao ponovno zasjedati za nekoliko dana, nakon ljetne stanke. 

U nedjelju su procurili vladini dokumenti koje je objavio Sunday Times, a prema njima, Britanija će se suočiti s nestašicom hrane, lijekova i goriva u slučaju Brexita bez sporazuma. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara