Vođa britanskih liberalnih demokrata priznao da je alkoholičar

Vođa britanskih liberalnih demokrata priznao da je alkoholičar

CHARLES KENNEDY, 46-godišnji škotski političar i vođa britanske Liberalno-demokratske stranke, odlučio je višegodišnje špekulacije o svom zdravstvenom stanju i privatnom životu prekinuti dramatičnim priznanjem da uistinu ima problema s alkoholom.

Istovremeno je raspisao izbore za vođu stranke na kojima će sudjelovati kao kandidat. Većina promatrača drži kako je njegova kandidatura čista formalnost, odnosno da na izborima nema šanse, s obzirom da je samo raspisivanje izbora bilo posljedica pritiska stranačke "baze" sve nezadovoljnije njegovim vodstvom.

Kennedy je na čelo Liberalno-demokratske stranke došao godine 1999. godine, naslijedivši Paddyja Ashdowna, današnjeg Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Liberalno-demokratska stranka, koja zauzima poziciju centra na britanskoj političkoj sceni, je treća po snazi, ali je zbog specifičnosti britanskog izbornog sustava već godinama marginalizirana, kako u odnosu na vladajuće lijeve laburiste, tako i u odnosu na oporbvene desne konzervativce.

Kennedy, koga su mnogi u stranci bili dočekali kao osvježenje, bio je uvjeren kako će pod njegovim vodstvom liberalni demokrati, ako ne doći na vlast, ono barem postati glavna oporbena stranka. Sjajnu priliku za to je pružalo sve veća slabost konzervativaca, kao i laburističko skretanje udesno pod Blairovim vodstvom i preuzimanje ideologije "Trećeg puta".

Kennedy je bio uvjeren da će mnogi razočarani i obeshrabreni konzervativci upravo u njegovoj stranci vidjeti jedinu alternativu laburistima, isto kao što će mnogi razočarani ljevičari unutar laburista pristupiti liberalno-demoraktskim redovima. To je pogotovo bio slučaj nakon izbijanja rata u Iraku kome se Liberalno-demokratska stranka, za razliku od konzervativaca i laburista, žestoko protivila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kennedy i njegova stranka su se nadali da će upravo njihovi kandidati profitirati od razočaranja laburističkih glasača Blairovom iračkom pustolovinom.

No, na parlamentarnim izborima 2005. godine liberalni demokrati su ostvarili daleko slabije rezultate od Kennedyjevih ambicioznih planova. Za to mnogi krive Kennedyja i njegov nedostatak vodstva, često pripisivan sve većoj sklonosti piću.

Pozivi da Kennedy da ostavku se intenzivirali nakon skorašnjih unutarstranačkih izbora u Konzervativnoj stranci, koji su završili imenovanjem mladog, fotogeničnog i energičnog čelnika Davida Camerona, koji mnogi britanski komentatori nazivaju "novim Blairom".

Kennedyjevo priznanje, ma kako dramatično bilo, ipak neće predstavljati preveliki šok za britansku javnost, kako zbog činjenice da su se posljedice alkohola mogle vidjeti na samom Kennedyju, kako zbog činjenice da je sadašnji vođa konzervativaca Davida Cameron tokom svoje unutarstranačke kampanje bio priznao iskustva s konzumacijom kokaina tokom 1980-ih.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara