Vođa Hezbollaha Nasrallah: Ponizit ćemo Izrael

Vođa Hezbollaha Nasrallah: Ponizit ćemo Izrael

VOĐA Hezbollaha Hassan Nasrallah pozvao je libanonski narod da podupru borbu Hezbollaha protiv Izraela, dodavši kako je pobjeda na njihovoj strani.

"Vodimo borbu za naciju. Ponizit ćemo ih u budućnosti, isto kao što smo ih ponizili i u prošlosti." - stoji u izjavi Nasrallaha.

Vođa Hezbollaha je, između ostalog, optužio Izrael zbog njegova napada na civile, inzistirajući pri tomu kako je Hezbollah za svoju metu izabrao isključivo vojna izraelska područja. Bombardirani libanonski gradovi bili su "domovi civila, u kojima nije bilo raketa ili vojnih baza." - izjavio je Nasrallah.

S druge strane, izraelska vojska u ponedjeljak je objavila kako je prije napada na južni Libanon, a u kojima je poginulo i sedam kanadskih civila, prethodno upozorila stanovništvo tih naselja da napuste sporna područja.

Obzirom na navodna upozorenja, Izrael optužuje Hezbollah i proziva ga odgovornim za svaku civilnu žrtvu.

Dok zemlje poput Francuske, Velike Britanije i SAD-a organiziraju evakuaciju svojih državljana iz Libanona, još jedan napad Izraela noćas je pogodio bejrutsku internacionalnu zračnu luku i ostale mete diljem Libanona, pri čemu su napadi uglavnom usmjereni na infrastrukturne instalacije, zračnu luku, benzinske crpke i tvornice, te libanonske sigurnosne snage.

U napadima izraelskog zrakoplovstva na Libanon u ponedjeljak rano ujutro poginulo je 17 osoba, a u posljednjem valu napada uništene su dvije vojne postaje na sjevernoj libanonskoj obali pri čemu je poginulo devet libanonskih vojnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Libanonske vlasti u nedjelju su izvjestile kako je 130 ljudi poginulo te da ih je gotovo 300 ranjeno, dok Izrael javlja kako je od eskalacije sukoba u srijedu poginulo 12 civila te devet vojnika i mornara.

Libanonski premijer Fouad Siniora za CNN je izjavio kako je izraelski napad otvorio "vrata pakla", pri čemu je njegov savjetnik Mohamad Chattah izraelske napade okarakterizirao ne samo kao "moralno neprihvatljive, nego i politički sulude".

Dok Chattah navodi kako se njihovu problemu rješenje ne može iznaći u oružju, zamjenik izraelskog premijera Shimon Peres izjavljuje kako "Izrael neće dopustiti da teror odnese pobjedu".

"Nećemo pasti pod prijetnjama Hezbollaha. Hezbollah je strano tijelo u središtu Libanona, koji je inače mirna zemlja. S Libanonom nismo u konfliktu." - rekao je Peres.

Akciju spašavanja svojih državljana iz Libanona u nedjelju su najavile Velika Britanija, Francuska i SAD, pri čemu je za Index u nedjelju Darko Katić, direktor tvrtke Montaža Đuro Đaković, izjavio kako se tijekom subote i nedjelje već radilo na organizaciji izvlačenja 39 radnika Montaže iz mjesta Chekke. Njihovo napuštanje Libanona možda će započeti već danas.

B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara