Vođa Republikanaca u američkom Senatu odstupio zbog rasističke izjave

Senator Trent Lott odstupio je u petak s mjesta čelnika republikanske većine u američkom Senatu nakon snažnog pritiska javnosti i njegove vlastite stranke zbog izjave koja je ocijenjena kao potpora rasizmu.

´U interesu borbe za što bolju budućnosti naše zemlje neću tražiti da ostanem čelnik većine u američkom Senatu 108-og Kongresa, od 6. siječnja 2003.´, rekao je Lott u priopćenju u Washingtonu.

On je međutim rekao da ne namjerava odstupiti s mjesta senatora.

Najvjerojatniji Lottov nasljednik u Senatu je senator Bill Frist, liječnik iz Tenneessyja, blizak predsjedniku Georgeu W. Bushu. On je već u četvrtak najavio svoju kandidaturu, a šest republikanskih senatora ju je javno podržalo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lottova ostavka je završetak dvotjednog političkog skandala zbog njegove izjave koja je ocijenjena kao rasno obilježena. Na proslavi 100. rođendana senatora Stroma Thurmonda iz Južne Caroline Lott je kazao kako bi SAD bolje prošao da je Thurmond pobijedio na izborima za predsjednika 1948. Thurmond je tada zastupao segregacijsku politiku.

Napadnut od javnosti i demokrata Lott je postao smetnja i svojoj vlastitoj stranci i predsjedniku Georgeu W. Bushu u nastojanju da prikaže kako Republikanska stranka ne naginje rasizmu i time privuče crnu i druge manjine.

Lott, 61, senator iz Mississippija, čelnik je republikanaca u Senatu od 1996.

Senatori republikanci, njih 51, sastat će se 6. siječnja kako bi izabrali novoga čelnika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara