Vođa talijanske krajnje desnice usporedio afričke migrante s robovima

Vođa talijanske krajnje desnice usporedio afričke migrante s robovima
Foto: EPA

TALIJANSKI potpredsjednik vlade i vođa krajnje desnice Matteo Salvini usporedio je danas na europskoj konferenciji afričke migrante s robovima, čime je izazvao ljutitu reakciju luksemburškog ministra vanjskih poslova Jeana Assselborna.

Salvini, čelnik stranke Liga, vodi bitku protiv imigracija od lipnja, kad je koalicijska vlada preuzela vlast. Držao je govor na konferenciji o migracijama i sigurnosti zatvorenoj za novinare čiji je domaćin bila Austrija, koja trenutno predsjeda Europskom unijom.

"Moramo pomoći našoj djeci da imaju djecu, a ne robove"

"Čuo sam kako netko tvrdi da trebamo imigracije jer populacija stari. Ja stvari vidim posve drukčije", rekao je Salvini u primjedbi koju je snimio i objavio na svom Facebook profilu.

"Građani me plaćaju da pomognem mladim ljudima osnovati obitelji s djecom, kako su to činili prije nekoliko godina, a ne da odaberem najbolju afričku mladež koja bi zamijenila Europljane koji više nemaju djece. Možda u Luksemburgu postoji potreba za tim, no u Italiji moramo pomoći našoj djeci da imaju djecu, ne da imaju nove robove koji bi zamijenili djecu koju nemaju", dodao je Salvini.

Luksemburški ministar vanjskih poslova i imigracija Jean Asselborn sjedio je udaljen nekoliko mjesta od Salvinija te je vidljivo bio sve ljući slušajući što Salvini govori, dok ga napokon nije prekinuo na francuskom uzviknuvši "Hajde, hajde, hajde!", sugerirajući kako je pretjerao.

Na konferenciji bili i neki afrički ministri

"U Luksemburgu smo imali desetke talijanskih imigranata. Došli su kao migranti koji su radili u Luksemburgu kako bi u Italiji imali više novca za svoju djecu", rekao je Asselborn na francuskom, zaključivši obraćanje uzvikom: "Sranje!"

Asselborn se navodno referirao na desetljeće nakon Drugog svjetskog rata kada je nekoliko europskih zemalja primalo migrantske radnike kako bi zadovoljili potražnju za radnom snagom tijekom dugotrajnog ekonomskog buma.

Konferenciji su prisustvovali pojedini europski i afrički ministri unutarnjih poslova, kao i dužnosnici EU-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara