Vojni analitičar o hidrogenskoj bombi Sjeverne Koreje: Ovo je ogromna promjena

Vojni analitičar o hidrogenskoj bombi Sjeverne Koreje: Ovo je ogromna promjena

Foto: Getty Images/HRT

SJEVERNA Koreja jutros je objavila da je testirala hidrogensku bombu. Ova vijest u ostatku svijeta dočekana je biranim riječima i oprezom, a kasnije i s malom dozom skepticizma.

>> VIDEO Novinar pitao Trumpa hoće li napasti Sjevernu Koreju


>> Sjeverna Koreja provela šesti nuklearni pokus, reagirali SAD, Kina i Rusija

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA priopćila je kako bi snaga ove hidrogenske bombe mogla biti više stotina kilotona, te kako se ona može detonirati na visokim nadmorskim visinama. Prenijeli su i izjavu Kim Jong-Una prema kojoj su "sve komponente hidrogenske bombe 100 posto domaće proizvodnje".

Značaj sjevernokorejske hidrogenske bombe

O sjevernokorejskom testiranju oružja razgovarali smo s analitičarom portala Obris - obrana i sigurnost, Igorom Tabakom.

Zbog čega je današnje testiranje H-bombe posebno značajno?

"Iz više razloga. U pitanju je cijeli vojno politički kompleks tema koji se vidljivo zaoštrava u posljednje vrijeme. Sjeverna Koreja i verbalno i ovakvim demonstracijama jasno pokazuje ovladavanje puninom tehnologije nuklearnog oružja i postaje sve jasnije izvor prijetnje okolini što naravno otvara i mijenja dosadašnju političku sliku. To je ogromna promjena, uopće ne ulazeći u detalje tehnologije i napretka koji je jasno vidljiv. Riječ je o tehnološkom napretku koji je lijepo demonstriran i ima šire posljedice", kaže Tabak.

Mogućnosti i stvarnost

Može li Sjeverna Koreja stvarno staviti tu bojevu glavu na interkontinentalni projektil? I u slučaju da može, što to znači za ostatak svijeta?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Reći sa sto posto sigurnosti je izuzetno teško. Nije pitanja samo staviti bojevu glavu na projektil. Morate imati projektil koji možete ispaliti i koji to onda može donijeti na cilj, ili u područje cilja. To su rakete koje izlaze iz atmosfere i onda ponovno ulaze u atmosferu i sve to trebaju izdržati. U svim tim naprezanjima i bomba treba odraditi svoj posao. Treba ju dovoljno očvrsnuti da sve to izdrži. Sjeverna Koreja se trudi ostaviti dojam da to može i zna. Dosad stvari ukazuju da to možda i jest tako. Cijela stvar za sad nije dovoljno isprobana da bi se bilo sto posto sigurno, ali izgleda da su ozbiljno na putu prema tome", objašnjava.


 
Ostatak svijeta

Što možemo očekivati nakon ovog? Kako će reagirati Južna Koreja, Kina i Amerika?

"Jako je teško reći. Optimistično, ovo bi mogao biti poticaj za ozbiljno pregovaranje. Manje optimistično: U neku ruku ti pregovori mogu ličiti na Minhensku konferenciju gdje se popušta onome tko je jak i nasilan, u nadi da će on ispuniti nešto što je obećao. To je jako nesigurno jer Sjeverna Koreja je dosad nebrojeno puta obećavala potpisivala i onda izlazila iz sporazuma. Teško je reći što će se dogoditi", rekao je Tabak.

Model ili prava bomba?

Mediji tvrde kako nije eksplodirala bomba pokraj koje se Kim Jong-Un slikao, da je u pitanju samo model.

"Moguće, to su sve nagađanja. Ovo nije prvi put da se on slika pokraj bojevih glava i nuklearnih bombi i raketa. Vrlo često su to nagađanja prisutna. Činjenica je da si daju dosta truda da ti predmeti stvarno liče na ono  čemu se priča. Gledajući zatvorenost Sjeverne Koreje, ne možemo biti sigurni", zaključuje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara