Analitičar o srpskoj demonstraciji vojne moći: Njihovi MIG-ovi su vrlo stare mašine

Analitičar o srpskoj demonstraciji vojne moći: Njihovi MIG-ovi su vrlo stare mašine

Foto: HRT/Getty/Index

NA vojnom aerodromu Batajnica pored Beograda održana je manifestacija Sloboda 2017, povodom 73. obljetnice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu.

Sposobnost i opremu Vojske Srbije prikazalo je više od 2.200 pripadnika VS-a i Ministarstva obrane, piše HRT. Sloboda 2017 središnji je dio višednevnog obilježavanja obljetnice oslobađanja Beograda u kojoj je, uz 130 različitih borbenih i oklopnih vozila, 30 zrakoplova i helikoptera, promovirano i šest lovaca MIG 29 koje je Srbija dobila kao donaciju Ruske Federacije, a njihov će remont i modernizacija koštati 180 milijuna eura.

Novi vojni zrakoplovi

Srbija navodno idući mjesec kupuje 7 dodatnih bjeloruskih Migova 29 i obrambeni raketni sustav S-300. Ako uzmemo u obzir da Hrvatska također obnavlja eskadrilu bojnih zrakoplova, može li se zaključiti kako u regiji počinje mini utrka u naoružavanju, barem između Hrvatske i Srbije? Je li to točno i treba li to gledati u kontekstu odnosa NATO-a i Rusije, komentirao je za HRT vojni analitičar Igor Tabak.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ovo nije utrka u naoružavanju. Srbija je zadnjih dana dobila rusku donaciju MIG-ova. To su vrlo stare mašine koje su dobivene tek da bi malo letjele, a onda idu na ozbiljan remont koji će se morati platiti. Ove priče o Bjelorusiji već koju godinu povremeno isplivaju u javnost, ali najvjerojatnije teško da će od toga išta biti. Uz sve želje, teško je pobjeći od proračunskih stvari. A proračun kaže da Srbija nema baš puno novaca na vojsku", smatra Tabak.

"Od šest ruskih MIG-ova 29 jedan je odmah vraćen u Rusiju na detaljne radove. Preostalih pet trebalo bi se uklopiti s četiri jugoslavenska koji su sada u srpskim rukama. Nakon dodatnih radova ujednačavanja te flote, Srbija se nada imati kroz nekoliko godina operativno 10 MIG-ova 29, izostavivši priče o Bjelorusiji koji bi bili dodatni novac. Najvjerojatnije tih pet aviona bi neko vrijeme mogli letjeti jer su došli direktno iz ruskog ratnog zrakoplovstva s relativno ograničenim resursom. Plan je da njih unutar dvije godine čeka remont na kojem Rusija opet planira nešto zaraditi", rekao je.

"Hrvatski pristup nabavi vojnih aviona je ozbiljniji od srpskog"

"Činjenica je da uz sve te nabave Srbije, kao i njihovu proizvodnju oružja, govorimo o iznimno malim brojevima. To je sve zgodno postaviti na pistu na Batajnicu. Zgodno je motivirati mlade ljude ne bi li došli u profesionalnu vojsku, jer Srbija kao i Hrvatska nemaju više ročnog služenja. Sve drugo što smo nekad gledali, agresije, nekakve aktivne stvari s vojskom, su s tako malim snagama i tako malim proračunom gotovo nemoguće", mišljenja je Tabak.

"Hrvatska je krenula temeljito drugačije u nabavu pribavljanja zrakoplova nego Srbija. Napravljen je međunarodni natječaj, rezervira se novac u proračunu, nema puno nejasnoća, dani su rokovi, javili su se ozbiljni ponuđači. Imamo dvije ponude rabljenih i dvije ponude novih aviona (F16 i Gripen). To je ozbiljniji pristup tako velikoj nabavi od srbijanske nabave donacijama. To je strukturno različit pristup stvarima koji Hrvatskoj trenutno ide na čast, iako je riječ o teškom i skupom poslu koji je velik izazov za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i MORH u cjelini", smatra Tabak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara