FIJASKO S AVIONIMA

Vojni analitičar o mailu: Ovo je velika stvar i jako neugodno za Krstičevića

Vojni analitičar o mailu: Ovo je velika stvar i jako neugodno za Krstičevića
Foto: Hina, Screenshot HRT, Index

INDEX je jučer ekskluzivno objavio mail koji je o kupnji borbenih aviona Ministarstvu obrane još u prosincu 2017. poslalo američko veleposlanstvo. 

U njemu su upozorili MORH na izgledne probleme s dobivanjem odobrenja proizvođača aviona F-16 za prodaju Hrvatskoj s modifikacijama koje su napravili Izraelci. 

Ministar Damir Krstičević tvrdi da nisu znali za moguće probleme i da nisu odgovorni.

No mail koji smo objavili pokazuje da su sve mogli znati u prosincu 2017., kada je mail poslan iz američkog veleposlanstva.  

Za komentar smo zamolili analitičara portala Obris - obrana i sigurnost Igora Tabaka. 

Tabak: Sve teže je pričati da nitko nije ništa znao. Ovo je jako bitno i neugodno za nadležne

"Objavljeni mail se uklapa u širu sliku događanja i u niz upozorenja o kojima se čulo i prije. No čisto je nešto drugo kad to ovako imate pred sobom. Sve teže je pričati da nitko nije ništa znao i da nije bio formalno. I ako nije bilo formalno, ako je adresirano na prave adrese, a čini se da jest, onda je itekako relevantno. Ako je mail koji je Index objavio vjerodostojan, onda je to jako bitna stvar i neugodna činjenica za nadležne", kazao je vojni stručnjak Tabak. 

Pismo nije dobio bilo tko, nego Krstičevićev pomoćnik. 

"Mail je dobila upravo ona osoba u MORH-u koja je nadležna za to"

"To je dobio pomoćnik ministra Krstičevića zadužen za međunarodnu politiku i obrambenu suradnju, upravo ona osoba koja je zadužena za vanjske poslove resora. To ima naznake jedne ozbiljnosti koju je teško oboriti. To je vrlo neugodno za Krstičevića i njegove suradnike", rekao nam je Tabak.

Tabak pojašnjava da se iz maila koji je objavio Index, a koji je MORH dobio još u prosincu 2017., jasno moglo predvidjeti da Izrael neće dobiti potrebne dozvole te da se moglo preduhitriti da posao propadne, što je jučer i konačno potvrđeno odlukom vlade da poništava natječaj za kupnju borbenih aviona od Izraela. 

"Trebalo je mail uzeti u obzir, moglo se nešto poduzeti"

"Ta dobivanja dozvola i vezani razgovori su predstavljali osjetljiv komad cijele te stvari i to je činilo izraelsku ponudu najkompleksnijom. Posebno upozorenje za potencijalne probleme u dobivanju dozvole je istovremeno predstavljalo upozorenje, ali i omogućavalo da se nešto poduzme i da se ti pregovori ipak zaključe na zadovoljavajući način. To je bila naznaka rizika koju je trebalo uzeti u obzir budući da je moglo ugroziti cijelu stvar. No u studijama rizika koje je napravio MORH mogućnost kompletnog nedobivanja dozvola uopće nije razmatrana", naglašava Tabak. 

Rekao je da se nakon objave ovog maila neupitno mora postaviti pitanje odgovornosti ministra Krstičevića i njegovih najbližih suradnika. 

"Postoji razlog za to što je posao spektakularno poništen, pitanje Krstičevićeve odgovornosti je nedvojbeno"

"Poslovi pribavljanja aviona su izuzetno komplicirani i za druge države. No s druge strane rizici ako se podcijene to vrlo jednostavno izlazi na vidjelo. Potpuno je jasno da se Hrvatska mogla bolje osigurati pravnim jamstvima i tu je prije svega do izražaja došlo neiskustvo koje sad vodi u situaciju da se uzalud kaže da se nije znalo i da se uzalud tako tvrdi da nije bilo troškova i da nema odgovornosti. Ako se ne varam, jučer je vlada rekla da će se raditi analiza posla i očekivati bi bilo da pitanja odgovornosti i troškova i cijelog postupanja budu najvažniji. Pitanje odgovornosti je nedvojbeno. Neki razlog za to što je posao ovako spektakularno poništen mora postojati", zaključio je za Index vojni stručnjak Igor Tabak. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara