Vojni analitičar o skandalu s pilotima: Šutnja MORH-a je ogroman problem

Vojni analitičar o skandalu s pilotima: Šutnja MORH-a je ogroman problem
Foto: Index/FaH/Pixsell/Slavko Midzor/Hrvoje Jelavić

AFERA u zadarskoj vojnoj bazi Zemunik, gdje su trojica pilota, kao što smo već pisali, prije dva mjeseca vojnom letjelicom prevozila neimenovanog švercera oružja, koji je čak bio prerušen u pilota, prema riječima Igora Tabaka, analitičara portala Obris – obrana i sigurnost, otvara dvije vrste pitanja.

Tabak: Ispada da je način na koji je to prešućeno veći problem od samog događaja

"Jedna je unutar vojnog sustava, gdje je očito došlo do neželjene situacije koja mora biti sankcionirana što prije. To će najvjerojatnije tražiti preispitivanje cijelog djelovanja tog vojnog kompleksa jer je to što se dogodilo potpuno nedopustivo. Druga stvar koja, mislim, nije puno manje bitna je način na koji je obrambeni sustav iskomunicirao cijelu situaciju. Za razliku od Policijske uprave zadarske koja je o svemu izašla u javnost prije dva tjedna s priopćenjem s gomilom detalja i slikovnim materijalom, ali i zaštićenim identitetom osoba, obrambena sfera ne samo što nije izašla ni s čim nego je pričekala u miru da novinari sami otkriju događanje, da bi tek onda reagirala na upite i završila s isprikom ministra", opaža Tabak.

"Ispada da je način na koji je to prešućeno javnosti generirao veći problem od samog događaja. Ta zatvorenost obrambenog sustava prema hrvatskoj javnosti, izbjegavanje suštinskog informiranja mimo dnevne politike, reklame i predizbornih konteksta pokazuje se kao ogroman problem. O tijeku i rezultatima istrage treba izvijestiti javnost", poručuje Tabak, a mi opažamo kako je zadarska policija u ovom slučaju zaista radila profesionalno, ali ne i nedavno kada je skrivala prometni prekršaj Josipa Ćelića, bivšeg zamjenika ravnatelja policije, dakle visokorangirane osobe iz svog sustava.

MORH kaže da se radi o stegovnom prijestupu koji nema veze s kaznenim djelima

Iz Ministarstva obrane vele da je "nad civilnim osobama i dvije djelatne vojne osobe provedeno kriminalističko istraživanje od strane Ministarstva unutarnjih poslova i Vojne policije zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela 'Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari', opisanog u članku 331. Kaznenog zakona te su protiv istih podnesene kaznene prijave od strane Ministarstva unutarnjih poslova". "Pored tog, nad navedenim dvjema djelatnim vojnim osobama te još jednom djelatnom vojnom osobom, Vojna policija provodi kriminalističko istraživanje zbog sumnje u kršenje vojne stege, a radi se o neovlaštenom prevoženju civilne osobe u vojnom helikopteru tijekom planiranih letačkih aktivnosti. Na taj način počinjen je stegovni prijestup koji nije u svezi s počinjenjem bilo kakvog kaznenog djela. Na predmetnom letu nije prevoženo nikakvo ilegalno naoružanje, niti je taj let predmet postupanja Ministarstva unutarnjih poslova."

Znakovita MORH-ova šutnja o dvomjesečnoj šutnji

Još su se pohvalili i da je nadležno zapovjedništvo "protiv djelatnih vojnih osoba iz sastava 93. zrakoplovne baze" poduzelo odgovarajuće mjere propisane pravilnicima "te su im izrečene zaštitne mjere zabrane letenja, čime se gube materijalna prava vezana za letački dodatak. "Po završetku kriminalističkog istraživanja od strane Vojne policije, protiv djelatnih vojnih osoba bit će podnesena stegovna prijava i bit će pokrenut stegovni postupak pred Vojno stegovnim sudom", tumači MORH pa se hvali kako poduzima sve mjere u skladu sa zakonom i sankcionira svaki stegovni prekršaj i ponašanje "izvan okvira dosljednog poštivanja zakona, normi i pravila".

Nisu odgovorili zašto su dva mjeseca šutjeli o aferi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara