Vojnici BiH će graditi "Iračku slobodu"

Vojnici BiH će graditi "Iračku slobodu"

MIROVNU misiju "Iračka sloboda" za nekoliko će dana svojim ljudstvom poduprijeti Oružane snage BiH, što je danas za Radio Federacije BiH potvrdio zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH generalbojnik Slavko Puljić.

Članovi bosanskohercegovačke misije u Iraku svečano će se ispratiti iz vojne baze Rajlovac, nakon čega će dva tjedna provesti u Kuvajtu, gdje će se dodatno obučiti za izvršavanje mirovnih zadataka.

"Naših 50 vojnika nekoliko je mjeseci vrhunski obučavano, pa je odlično osposobljeno za sudjelovanje u mirovnoj misiji u Iraku", kazao je  Puljić dodavši da su vojnici već određeni za čuvanje vojne baze "Victory" u glavnom iračkom gradu Bagdadu.

Samom obukom vojnici su pripremani baš za konfliktnu iračku zonu. "Osim suvremenog vojnog osposobljavanja, pripadnike naših oružanih snaga pripremali smo i psihički. Naročito smo pritom naglasili sigurnosne aspekte", otkrio je Puljić. Nastavio je da su bosanskohercegovačke jedinice "detaljno upoznate s životom, kulturom i običajima iračkog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlazak u misiju je dobrovoljan

Puljić je istaknuo da je odlazak u misiju dobrovoljan, kao i da je prijavljenih vojnika bilo puno više nego što je predviđena veličina kontingenta. "Premda je u ugovorima naših vojnika profesionalaca predviđeno i njihovo slanje u mirovne misije u svijetu, a što su oni svojim potpisom prihvatili, mi smo ipak inzistirali na dragovoljnosti", naveo je Puljić.

Naposljetku je zaključio da "to što se prijavilo mnogo više kandidata samo potvrđuje da vojnici prihvaćaju odlazak u ove misije, znajući da ćemo ispunjavajući te obveze biti bliže prijemu u NATO".

Ig.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara