Vojnici u Gvatemali osuđeni na po 6.060 godina zatvora zbog ubijanja preko 200 civila

Foto: AFP

GVATEMALANSKI sud jučer je osudio četvoricu bivših vojnih dužnosnika na po 6.060 godina zatvora zbog ubojstva više od 200 civila 1982. godine, tijekom građanskoga rata.

"Sud je jednoglasno odlučio da su optuženi krivi za ubojstva. Za taj zločin svaki od njih je kažnjen s 30 godina zatvora za svaku žrtvu, što ukupno iznosi 6.060 godina", piše u sudskoj odluci. Vojnici su dobili još po 30 godina za zločin protiv čovječnosti.

Ubojstva su se dogodila 1982. godine, tijekom građanskog rata u Gvatemali 1960.-1996. Svjedoci su rekli da su među žrtvama bile trudnice, djeca i starije osobe. Pokolj je preživjelo tek nekoliko djece.

Sud je priopćio da su ubojstva bila "perverzna" jer su doslovno izbrisala s karte čitavo selo Dos Erres. Antonio Carlos Carias, Manuel Pop, Reyes Collin i Daniel Martinez bili su pripadnici "elitne" postrojbe Kabil. U vezi s istim pokoljem uhićen je i Pedro Pimental, optuženik koji je prošloga mjeseca deportiran iz SAD-a, kao i još tri muškarca.

Masakr je izveden dok je na vlasti bio vojni režim generala Efraina Riosa Montta, koji je optužen da je naredio ubojstva. Protiv njega se vode dva slučaja zbog zločina protiv čovječnosti, jedan u Španjolskoj, a drugi u Gvatemali. Tijekom građanskoga rata u Gvatemali je, prema službenim podacima, ubijeno oko 200.000 ljudi, javlja AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara