Vojska SCG do kraja godine bez 210 tenkova i drugog naoružanja

U OKVIRU prve faze reforme Vojske SCG, do kraja ove godine bit će uništeno 210 tenkova "T55", oko 300 topova i haubica, oko tisuću topova kalibra 20 milimetara i otprilike 80 tisuća komada pješačkog naoružanja, javio je Tanjug pozivajući se na izvještaj glavnoga stožera Vojske SCG. L

U izvešću se navodi da se zbog nepostojanja najvažnijih dokumenata o obrani (strategija obrane i vojna doktrina) umjesto strateških reformi pribjeglo reorganizaciji Vojske na taktičkom planu, odnosno "smanjenju broja jedinica, njihovu preustroju ili opremanju suvremenijim naoružanjem".

Na kraju prve faze reforme 2004. godine, broj brigada (kojih je 1992. godine bilo 187, a 2003. godine 78) bit će sveden na 59, dok će broj vojnika u mirnodopsko vrijeme sa 206.000 iz 1992. godine biti smanjen na 76.000 do kraja ove godine.

Broj formacijskih mjesta ratne vojske bit do kraja godine smanjen na 255.000, u odnosu na 748.000 u 1992. godini.

Odlukom vlade SCG osiguravanje 419 kilometara državne granice na kopnu i 153 kilometara na moru (koliko ukupno otpada na Crnu Goru) prepušteno je crnogorskom MUP-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću su kao najvažniji rezultati u prošloj godini navedeni podređivanje glavnog stožera vojske ministarstvu obrane SCG, pretvaranje Obavještajne uprave u Vojno-obavještajnu agenciju i Uprave sigurnosti u Vojnosigurnosnu agenciju, koje su, također, podređene ministarstvu obrane. Formiran je i Nacionalni centar za mirovne misije.

U okviru modernizacije tehnike, u naoružanje je uvedeno više proizvoda domaće namjenske industrije - puščani metak kalibra 5,56mm (NATO stanard), puška "crna strijela" kalibra 12,7mm, automatski bacač granata kalibra 30mm i modificirani protuzračni sustav "Neva".

U ovoj godini planiran je razvoj strojnice "kojot" kalibra 12,7mm, protuoklopnog raketnog sustava "bumbar", automatske puške za specijalne jedinice kalibra 9mm i modernizacija protuzračnih sustava "Kub" i helikoptera.

U idućoj fazi reorganizacije Vojske (2005-2006) planirana je dogradnja strategijske razine, racionalizacija sustava zapovijedanja na operativnom nivou i formiranje logističkog zapovjedništva.

(Hina) ttag dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara