Vojska u Zimbabveu poručila: Ovo nije vojni udar, Mugabe je siguran

Vojska u Zimbabveu poručila: Ovo nije vojni udar, Mugabe je siguran

Foto: FAH

VOJSKA u Zimbabveu poručila je danas ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a da je njezino raspoređivanje izvedeno kako bi se "kriminalci" oko predsjednika spriječili u izazivanju ekonomske i društvene patnje.

"Robert Mugabe i njegova obitelj su živi i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

"Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije", dodao je, kazavši kako poziva "druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje".

Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojima se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu.

"Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea) koji su počinili zločine i izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji. Želimo ih privesti pravdi", rekao je u srijedu na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike.

"Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu", dodao je.

Zatočen ministar financija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vojska je u srijedu zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bio vodeći član tzv. 'G40', frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti.

Vojnici su u utorak popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju, pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantino Chiwenga, zaprijetio da će stati na kraj čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emersona Mnangagwu, koji, kao ratni veteran, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo.

Eksplozije u centru Hararea

Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea čule su se tri eksplozije.

Unatoč raspoređivanju vojske do sada nije bilo objavljeno ni riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93), koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980.

Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada "netaknuta".

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj Internet stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti.

I Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti, odnosno dok situacija ne postane jasnija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara