Volkswagen želi postati globalni lider u proizvodnji električnih automobila

Volkswagen želi postati globalni lider u proizvodnji električnih automobila
Foto: EPA

VOLKSWAGEN ima ambiciju postati globalni lider u proizvodnji električnih automobila, u što ulaže 80 milijardi eura. Ako u tome uspije, to će biti zahvaljujući radikalnoj i rizičnoj strategiji nastaloj nakon najveće nevolje u njegovoj povijesti - dieselgate skandala.

Njemački automobilski gigant svoju budućnost stavio je na kocku, namijenivši 80 milijardi eura za osmišljavanje načina profitabilne masovne proizvodnje električnih vozila – cilj kojem se niti jedan proizvođač automobila u svijetu još nije uspio približiti.

Zasad su planovi komercijalnih proizvođača automobila o proizvodnji električnih vozila imali jedan glavni cilj – zaštititi dobit prikupljenu od prodaje konvencionalnih automobila uz visoku maržu dodavanjem u flotu dovoljno vozila s nultom emisijom kako bi zadovoljili propise o čistom zraku.

U međuvremenu, kupci su uglavnom izbjegavali kupnju električnih vozila jer su im preskupa, nespretno ih je napuniti i imaju nedovoljni domet.

Najveća strateška promjena u Volkswagenovih 80 godina povijesti svoje korijene ima u kriznom sastanku održanom u gostionici Rotheof u Wolfsburgu 10. listopada 2015., kazali su direktori VW-a Reutersu. Na tom sastanku, koji je održao tadašnji šef VW brenda Herbert Diess, devet vrhunskih menadžera okupilo se kako bi raspravili kako dalje nakon što su regulatori otkrili da je kompanija varala na testovima emisija plinova, čime su okaljali vlastito ime, a sve to ih je koštalo više od 27 milijardi eura.

„Bila je to intenzivna rasprava, kao i spoznaja da bi to mogla biti prilika, ako skočimo dovoljno visoko. To je bila prva sesija planiranja kako bismo napravili više od same ideje o električnim automobilima. Pitali smo se: kakva je naša vizija budućnosti našeg brenda? Sve što vidite danas povezano je s tim”, rekao je član VW-ovog odbora za prodaju Juergen Stackmann.

Volkswagen najavio planove za masovnu proizvodnju električnih automobila po pristupačnim cijenama

Samo tri dana nakon tog sastanka, Volkswagen je najavio planove za razvoj platforme za električna vozila pod kodnim imenom MEB, čime je utrt put za masovnu proizvodnju električnih automobila po pristupačnim cijenama.

Mjesecima nakon skandala u 2015. godini, konkurentski proizvođači automobila tretirali su varanje na testiranjima emisija plinova kao „VW-ov problem”. Međutim, regulatori su otkrili prekomjerne emisije štetnih plinova u cijelom sektoru te su započeli s kažnjavanjem, čime se cijeli sektor prisililo na promišljanje.

Sad će „zlikovac” tzv. dieselgatea u nadolazećim godinama postati vjerojatno najveći proizvođač električnih automobila na svijetu, kažu analitičari koji smatraju da ima povoljnu startnu poziciju za osvajanje tržišta – ako se potražnja materijalizira.

„Odluka o pretvaranju tvornice Emden u Donjoj Saskoj u pogon za proizvodnju električnih automobila nikad se ne bi dogodila da nije bilo tog subotnjeg sastanka”, ustvrdio je Stackmann,

Međutim, puni opseg VW-ovih ambicija otkriven je tek prije dva mjeseca, kada su iznenadili industriju obećanjem da će uložiti 80 milijardi eura za razvoj električnih vozila i kupnju baterija, nadmašujući tako ulaganja konkurenata. Planiraju povećati godišnju proizvodnju električnih automobila na 3 milijuna do 2025. godine, s 40 tisuća u 2018. godini.

Zašto je takvo ulaganje rizik?

Proizvođači automobila još nisu uspjeli osmisliti profitabilnu masovnu proizvodnju električnih automobila uglavnom zbog pretjerano visokih cijena baterijskih paketa, koji čine između 30 i 50 posto ukupnih troškova električnog vozila.

Baterija koja ima domet vožnje od 500 kilometara stoji oko 20 tisuća dolara, dok benzinski motor košta oko 5 tisuća dolara. Dodaju li se k tome još dvije tisuće dolara za električni motor i izmjenjivač, jaz je još i veći.

Čak se i Teslin najjeftiniji električni automobil, Model 3, koji se prodaje u Njemačkoj za 55.400 eura, po cijeni nalazi odmah ispod osnovnog modela Porsche Macana, kompaktnog terenskog vozila. U SAD-u cijene Modela 3 kreću se od 35.950 dolara.

VW vjeruje da će mu veličina omogućiti prednost u stvaranju električnih vozila koja neće koštati više od Golf modela, dakle oko 20 tisuća eura. Naime, koristit će svoj veliki utjecaj kao najveći proizvođač automobila i kamiona u svijetu, da u nabavi smanji troškove.

„Za električne automobile potrebna nam je ekonomija razmjera, a VW može to iskoristiti više nego bilo koji drugi proizvođač automobila”, izjavio je jedan od viših VW-ovih izvršnih direktora koji je želio ostati anoniman.

VW-ov proračun za proizvodnju električnih automobila nadmašuje onaj njegovog najvećeg konkurenta, njemačkog Daimlera, koji je za tu svrhu izdvojio 42 milijarde dolara.

General Motors, prvi američkih proizvođač automobila, priopćio je da planira ukupno investirati 8 milijardi dolara u električna i autonomna vozila. Renault-Nissan-Mitsubishi je krajem 2017. godine priopćio kako će do 2022. godine potrošiti 10 milijardi eura na razvoj električnih i autonomnih automobila.

„S pogledom na 2025. očekujemo da će Volkswagen biti najveći globalni proizvođač električnih vozila. Tesla će vjerojatno ostati igrač u niši”, smatra UBS-ov analitičar Patrick Hummel.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara