Von der Leyen traži da se ubrza formiranje Europske komisije

Von der Leyen traži da se ubrza formiranje Europske komisije
Foto: EPA

NAKON što francuska kandidatkinja za povjerenicu u novoj Europskoj komisiji Sylvie Goulard nije prošla na saslušanju u Europskom parlamentu, novoizabrana predsjednica EK Ursula von der Leyen pozvala je sve strane da brzo djeluju u cilju formiranja novog sastava Komisije.

EP je ranije danas odbacio Goulard, inače blisku suradnicu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, nakon drugog saslušanja, što bi moglo dovesti do kašnjenja u potvrđivanju nove ekipe Ursule von der Leyen.

"Ulog je velik"

"Ne smijemo izgubiti iz vida što je na kocki - sljedećih pet godina bit će odlučno razdoblje za Europu u teškom globalnom okruženju. Europa se mora pozabaviti Brexitom, trgovinskim prijeporima i sukobima u svom neposrednom susjedstvu", kazala je Von der Leyen.

"Ulog je velik i stoga je sada neophodno, zajedno s Parlamentom, ubrzati postupak kako bi Europa mogla brzo djelovati", dodala je predsjednica Komisije.

Goulard je treća od 26 kandidata koje EP nije potvrdio. Bliska suradnica Macrona morala je danas na dodatno saslušanje jer nakon prvog prošli tjedan zastupnici nisu bili zadovoljni njezinim nastupom. Nakon dodatnog saslušanja, članovi dvaju odbora pred kojima je saslušavana, Odbora za jedinstveno tržište i Odbora za industriju, većinom su glasova odbacili njezinu kandidaturu. U tajnom glasanju dobila je samo 29 glasova, a protiv je bilo 82.

Čelnica socijalista u EP-u Iratxe Garcia se u međuvremenu oglasila i kazala da je, suprotno tvrdnji predsjednika Macrona, Von der Leyen nikada nije konzultirala u vezi s Goulard.

Protiv Goulard se vode dvije istrage

Konačnu odluku o rezultatima saslušanja donosi Konferencija predsjednika, koju čine predsjednik Europskog parlamenta i šefovi političkih skupina, ali teško je očekivati da će vodstvo Parlamenta ići protiv odluke donesene tolikom većinom u odborima.

Protiv Goulard se vode dvije istrage, jedna u Francuskoj, a jednu vodi Ured EU-a za borbu protiv prevara (OLAF) zbog sumnje da je sudjelovala u sustavu fiktivnog zapošljavanja članova svoje stranke kao asistenata zastupnika u Europskom parlamentu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara