Vozač u Španjolskoj pozitivan na sve moguće vrste droge

Vozač u Španjolskoj pozitivan na sve moguće vrste droge
Ilustracija: Policía Foral-Foruzaingoa/Twitter

NA SJEVEROISTOKU Španjolske policija je zaustavila vozača te je nakon testiranja na droge potvrđeno kako je bio pozitivan na sve moguće vrste droge.

Pronađene su tako visoke razine kanabisa, amfetamina/metamfetamina, kokaina i opijata, kao i alkohola.

Lokalna policija je za Euronews izjavila da je u gradu Carcastillo anonimna osoba pozvala policiju i rekla kako je "nekoliko ljudi ušlo u vozilo pod utjecajem alkohola".

Vozač je kažnjen s 1000 eura te mu je oduzeto šest bodova s vozačke dozvole zbog neprolaska alkotesta, a dodatnih 1000 eura i šest bodova oduzeto mu je zbog neuspjeha prolaska testa na droge. 

Maksimalan broj bodova na vozačkoj dozvoli u Španjolskoj je 12. 

No unatoč prirodi događaja prekršaj je kategoriziran kao "administrativni" te se vozač neće morati pojaviti pred sudom.

Nije isto biti "pod utjecajem" i imati "prisutnost lijekova u tijelu"

Policija je istaknula da činjenica da je vozač pozitivan na droge ne znači nužno da je pod utjecajem navedenih tvari te ne znači nužno ni da ih je konzumirao toga dana. Vremenski period nakon kojega tvari ostaju u ljudskom tijelu ovisi o mnogo stvari, između ostaloga i o konzumiranoj tvari i načinu rada tijela osobe koja ju je konzumirala.

Razlika između "prisutnosti lijekova u tijelu" i "bivanja pod utjecajem" bila je predmet mnogih kontroverzi, pa čak i žalbi na sudu.

Zemlje EU-a imaju različita pravila za tretiranje vozača pod utjecajem droga, prema Europskom centru za praćenje droga i ovisnosti o drogama. 

U nekim zemljama Europske unije vožnja pod utjecajem droga može dovesti do zatvorske kazne od dvije ili više godina.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara