Vozačice Ubera u Saudijskoj Arabiji moći će birati ženske putnike

Vozačice Ubera u Saudijskoj Arabiji moći će birati ženske putnike
Foto: Epa

UBER je u Kraljevini Saudijskoj Arabiji uveo novu značajku zbog koje će vozačice imati mogućnost biranja prevoženja putnika ženskog spola, javlja CNN.

Tvrtka je ovog tjedna, nakon više mjeseci lokalnog istraživanja preferencija i zabrinutosti žena vozača u regiji, objavila novu značajku naziva “Women Preferred View“, priopćili su iz Ubera.

Saudijska Arabija zakonski je u lipnju prošle godine dozvolila ženama da voze automobile.

Zemlja koja prolazi kroz kulturnu transformaciju

Nakon što je kompanija provela višemjesečno istraživanje, pokazalo se da većina budućih vozačica preferira prevoženje žena na željene lokacije.  

"Značajka je dizajnirana posebno za Saudijsku Arabiju na temelju opsežnog istraživanja koje je provedeno kako bi se razumjele potrebe žena u zemlji koja prolazi kroz značajnu kulturnu transformaciju", izjavio je za CNN Shaden Abdellatif, glasnogovornik Ubera za Bliski istok.

Identitet putnika

No, neki su izrazili svoje sumnje glede novouvedene značajke. Cindy Southworth, izvršna potpredsjednica Nacionalne mreže za prestanak nasilja u obitelji i članica Odbora za sigurnost u Uberu, izjavila je u kolovozu prošle godine, kada se krenulo sa spomenutim istraživanjem, kako ova opcija može naići na poteškoće u praksi.

Naime, iako prijevozne kompanije mogu potvrditi identitet svojih vozača, teško je tako nešto sa sigurnošću ostvariti s putnicima.  

“Primjerice, muškarac bi, teoretski, mogao iskoristiti tu značajku kako bi vrebao žene vozače“, rekla je Southworth.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara