Vraćanje duga: Crkva pomaže Primorcu da "slomi" blokadu Filozofskog fakulteta

Vraćanje duga: Crkva pomaže Primorcu da "slomi" blokadu Filozofskog fakulteta

NAKON što je postalo jasno da blokada na Filozofskom fakultetu u Zagrebu neće pasti tako lako kao na ostalim obrazovnim ustanovama diljem Hrvatske, iz Ministarstva obrazovanja stigla je direktiva o alternativnim načinima "štrajkolomstva" - održavanjem nastave izvan prostora Filozofskog fakulteta.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš našao se na mukama; čak je i impozantna zgrada u Ulici Ivana Lučića 3 često pretijesna za sve studente Filozofskog fakulteta, pa kako onda pronaći alternativne lokacije za održavanje nastave. Nekako su uspjeli pronaći dovoljno kabineta u kojima su ugostili poslijediplomske studente, i time se ponosno pohvalili u medijima, uz najavu kako se na nabavi alternativnih lokacija za ostale "bolonjce" Filozofskog i dalje radi. I vjerojatno bi se radilo još dugo da nije priskočila Crkva i spasila situaciju. Barem što se zagrebačkog Sveučilišta i ministra Primorca tiče.

"Postignutim dogovorom između čelništva Sveučilišta i Zagrebu i čelništva Hrvatskog katoličkog sveučilišta, u cjelokupnom novouređenom prostoru HKS-a započet će izvođenje nastave Filozofskog fakulteta", priopćeno je danas iz Bjeliševog Ureda za odnose s javnošću, uz napomenu kako se rektor Sveučilišta već sastao s izaslanikom pomoćnog biskupa i rektora HKS-a Ivana Šaška, Adalbertom Rebićem, kako bi mu zahvalio na ljubaznošću Crkve koja je svoju obrazovnu ustanovu stavila studentima Filozofskog fakulteta. I to ni više ni manje nego od 0 do 24.

Vlada poklonila Crkvi zgradu HKS-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prostor Hrvatskog katoličkog sveučilišta trinaesta je alternativna lokacija koju je Sveučilište u Zagrebu, u dogovoru s ostalim sveučilišnim sastavnicama te drugim institucijama, osiguralo kako bi nastava na svim odsjecima FF-a što prije započela", priopćilo je Sveučilište zaboravivši napomenuti kako ostalih 12 lokacija ne vrijede niti upola poput ove crkvene, koja može istovremeno ugostiti 600 studenata. I tako su, eto, crkvenjaci spasili ugled Primorčevog ministarstva koje "dječurliju" nije uspjelo istjerati s okupiranog FF-a, ali su nastavu ipak uspjeli organizirati, u skladu s naredbama. I naravno da velikodušna ponuda HKS-a da primi "siročiće" s Filozofskom kojima nije do prosvjedovanja, ni do besplatnog obrazovanja, nema nikakve veze s činjenicom da Hrvatska vlada sufinancira Katoličko sveučilište. I da mu je poklonila bivšu vojarnu "Kralj Tomislav" na Črnomercu.

Naime, krajem 2007. godine Sanader je s kardinalom Josipom Bozanićem potpisao Sporazum o sufinanciranju HKS-a u Zagrebu kojim je utvrđeno da će vlada financirati studijske programe za 40 diplomaca i postdiplomaca godišnje, te već u prvoj godini rada pomoći Crkvi s pet milijuna kuna državnog novca. Kao da nisu dovoljni milijuni koji se za potrebe Kaptola ionako crpe iz državnog proračuna. Sveučilište je s radom trebalo krenuti 2008. godine, ali rok je, kako to već u Hrvatskoj biva, probijen za godinu dana.

Veliki prijatelji Sanader i Bozanić

Ali najvažnije je ipak da je Vlada, prema Bozanićevim riječima, od samog početka bila otvorena prema projektu HKS-a, pa je tako Sanader našao vremena u svom nagužvanom rokovniku i za blagoslovu prostorija Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Koje im je on poklonio. Tom svečanom događaju također su prisustvovali Jadranka Kosor, Gordan Jandroković, Dragan Primorac, Ivan Šuker i Božo Biškupić. Pa kad su si Crkva i Vlada već toliko dobri, kako ne bi pomogli Primorcu u obračunu s "dječurlijom" koja ga, prema dojmu s plenuma Duje Bonaccija, želi "srušiti s vlasti".

Petar Vidov
Foto: Saša Midzor Sučić / CROPIX

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara