Vratar njemačke reprezentacije Enke svom psihijatru se pismom ispričao zbog samoubojstva

Tekst: F.M. / M.Pa. / Totalsport
Foto: AFP


JUČERAŠNJE samoubojstvo vratara njemačke nogometne reprezentacije Roberta Enkea ostavilo je velik dio nacije u šoku. Uspješnog 32-godišnjeg sportaša je na takav čin navela duga depresija.

Enke je ostavio oproštajno pismo, objavila je policija, ali nije dala informacije o detaljnom sadržaju pisma. Njemački mediji javljaju kako se Enke u oproštajnom pismu ispričao svojoj obitelji i liječnicima jer ih je prevario. Naime, u posljednje se vrijeme činilo da se Enkeovo zdravstveno stanje poboljšava i da ga depresija sve manje muči.

Enkeov psihijatar: Ništa nije upućivalo da će se ubiti

"U svom se oproštajnom pismu ispričao zbog namjere da se ubije", rekao je Enkeov psihijatar dr. Valentin Markser nastavivši:

"Na dan samoubojstva nazvao me i otkazao sve terapije do daljnjega. Uvjerio me da se osjeća bolje. Nažalost, nismo ga uspjeli spriječiti u njegovu naumu. Nismo, nažalost, poriv za oduzimanjem života mogli niti predvidjeti. Baš ništa nije upućivalo na to".

Enkeova udovica: Nije imao nade, volje za životom

Enkeova supruga Teresa ispričala je na novinskoj konferenciji o depresiji svog supruga, koja je dovela i do samoubojstva. Vratar je od depresije patio još u vrijeme dok je igrao u Barceloni i Istanbulu, a daljini razvoj događaja nije pomogao situaciji. Po povratku u Njemačku, umrla je njihova dvogodišnja kćer Lara, koja je bolovala od urođene srčane mane. Par je kasnije usvojio malu Leilu, ali tuga i depresija Enkea nisu puštale.

"Kad je bio akutno depresivan, bilo je uistinu jako teško. Nije imao nade, volje za životom. Teškoće su postojale već određeno vrijeme, no trudili smo ih sačuvati od očiju javnosti. Bila je to njegova želja, nije želio da se išta otkrije jer se bojao da sve ne izgubi. Bilo ga je strah gubitka ugovora, prekida karijere, iako sam ga pokušavala uvjeriti da nije sve u nogometu. Jednom riječju, bilo je to ludilo", kaže Enkeova udovica Teresa.

Enke se nadao da će na sljedećem svjetskom prvenstvu postati prvi vratar njemačke nacionalne selekcije, ali to očigledno nije bilo dovoljno da mu da nadu u nastavak životnog puta.Duga i teška depresija

Enke je prvi put bio na psihološkom savjetovanju 2003. godine. Dr. Valentin Markser, psiholog koji ga je liječio, rekao je na novinskoj konferenciji na kojoj je bio s Teresom Enke: "Još uvijek sam u šoku. 2003. godine je prvi put došao kod mene, dok je igrao za Barcelonu i Istanbul, jer je patio od depresije i straha od podbacivanja". Enke se u svom pismu ispričao zbog svjesnog samoubojstva, rekao je Markser.

"U vrijeme u kom je patio od akutne depresije, bilo je jako teško dati mu podstrijek i nadu za dalje. Trudili smo se ne iznositi to u javnost. To je bila njegova želja, jer se bojao da će zbog izgubiti sve. Sad kad razmislim o svemu, to je bila luda odluka", rekla je Teresa.

Larina smrt nas je uništila

Bračni par je uspio Enkeovu depresiju čuvati od javnosti.

"Toliko smo toga prošli zajedno. Vrijeme nakon Istanbula i Barcelone je bilo jako teško. Nakon toga smo mislili da možemo u svemu uspjeti. A onda je došla smrt Lare. To nas je uništilo. Mislili smo da ćemo se uspjeti izboriti, da je ljubav dovoljna. Ali nismo uspjeli", ispričala je Teresa.

"Pokušala sam biti tu za njega, objašnjavala mu da nogomet nije sve, da ima puno lijepih stvari u životi. Da situacija nije bezizlazna. Imali smo Laru, imali smo Leilu. Htjela sam mu pomoći da sve prebrodi. Bojao se da će izgubiti Leilu", rekla je.

Izjave sućuti iz cijele Njemačke

Izjave sućuti stižu sa svih strana. "Naše su misli u ovom teškom trenutku sa suprugom i obitelji Roberta Enkea. Neka imaju snage izdržati ove teške trenutke", rekao je Sepp Blatter, predsjednik FIFA-e.

Timo Hildenbrand, potencijalni vratar njemačke nogometne reprezentacije i Hoffenheima, proučio je "Nakon tako teške tragedije u glavni se vrzma tisuću pitanja, među njima i zašto. Odgovor na njega vjerojatno zna tek on", dok je nekadašnji vratar "Elfa" Hans Tilkowski rekao: "Ovo je šok za cjelokupni nogometni svijet. Možda je sve ove lijepe riječi koje se sada izjavljuju Enkeu trebalo reći dok je bio živ".

Predsjednik Nadzornog odbora Bayerna Franz Beckenbauer rekao je kako je "tužan" te kako se "nakon što čujete ovakvo što svi ostali problemi čine malima".

"Strašno i bolno"

"Ovo je nevjerojatno. Već sam razgovarao s brojnim kolegama, i za sve nas ovo je strašan šok, kojeg jedva možemo izraziti riječima. Da je Robert bio u takvoj situaciji, da ga je nešto moglo natjerati na ovakav čin, to je strašno i bolno", rekao je bivši trener Enkeovog kluba Hannover 96, Ewald Lienen.

"Užasno smo tužni. Sva naša sućut i suosjećanje upućeni su gospođi Enke i njegovoj obitelji", rekao je predsjednik Njemačkog nogometnog saveza Theo Zwanziger. Menadžer njemačke reprezentacije Oliver Bierhoff rekao je kako su svi u šoku i kako im nedostaju riječi. Nije sigurno hoće li njemačka reprezentacija otkazati utakmicu koju protiv Čilea ove subote treba igrati u Kölnu.

"To ne može biti istina"

Kevin Kuranyi, napadač Bundesligaša Schalkea ostao je zgrožen: "To nije i ne može biti istina. Robert je bio divan osoba. Ne znam kako bih vijest prenio svojoj supruzi, koja je prijateljica s njegovom. Suosjećam s njegovom obitelji". Elkeov kolega iz HSV-a David Jarolim također nije krio tugu: "Od tuge jedva dišem. Ovo je velika tragedija i ne mogu vjerovati da se dogodila. Prvo je preminula njegova kćerkica, sada i on. Strašno.

"To su strašne vijesti. Iako se činio distanciranim, djelovao je stabilno. Očito je smrt kćeri ostavila na njemu više traga nego što se mislilo", poručio je Zvjezdan Misimović, nogometaš Wolfsburga i BiH reprezentacije.Jučer prijepodne Enke je još odradio individualni trening s trenerom vratara u Hannoveru. Činilo se kako nadoknađuje zaostatak u formi zbog nedavne bolesti. "Neki smo dan ponovno pričali. Rekao sam mu da je zdravstveno u redu. Nikad prije mi nije rekao da ima psihičkih problema", rekao je klupski liječnik Wego Kregehr. Ipak, Enke se nije pojavio na popodnevnom treningu.

Vrijeme smrti 18,17 sati

Enkeov zabrinuti agent Jörg Neblung uzalud ga je pokušavao kontaktirati. Enkeov mobitel bio je isključen. "Uplašili smo se. Poslao sam Teresu da ga traži, a ja sam alarmirao policiju", ispričao je Neblung.

No, dok su ga tražili, Enke se svojim automobilom odvezao nekoliko kilometara dalje od svoje kuće, u gradić Neustadt am Rübenberge. Tamo je parkirao automobil i u 18,17 se bacio pod vlak 4427 koji je sa 160 kilometara na sat vozio iz Bremena u Hannover. Vatrogasci su odmah izašli na mjesto događaja, ubrzo je informirana Teresa Enke, a u 19,35 je predsjednik Hannovera 96 Martin Kind obavijestio javnost o događaju.

Tisuće ljudi u Hannoveru su zapalile svijeće za nesretno preminulog sportaša.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara