"Vratite Tuđmana u vojarne!"

BIVŠI ministar zdravstva Andrija Hebrang, redatelj Antun Vrdoljak i Đuro Perica, jedan od utemeljitelja HDZ-a, oštro su reagirali na vijest da se iz vojarni Hrvatske vojske uklanjaju slike prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Podsjetimo, uklanjanje Tuđmanovih slika iz državnih institucija počelo je još 2000. godine, nakon Tuđmanove smrti te dolaskom oporbe na vlast. U Ministarstvu obrane su tada slike također poskidane, ali u većini vojarni one su ostale visjeti na zidovima.

Predsjednik Stjepan Mesić je još početkom svog prvog mandata izdao naputak o uklanjanju slika iz vojnih objekata, kao i tadašnji ministar obrane Jozo Radoš. Naputak o uklanjanju obnovljen je u studenom 2004., a trebao bi pokazati da se u Hrvatskoj provodi detuđmanizacija i u vojnim krugovima, koji su tradicionalno najskloniji održavanju sjećanja na prvog predsjednika RH.

Perica je u razgovoru za Večernji list ustvrdio kako "Tuđman nije bio ni svetac ni blaženik, ali je iza njega ostalo grandiozno djelo".

"Donio je hrvatskom narodu nešto što taj narod tisuću godina nije imao državu. Tuđmana se može voljeti ili ne, slagati se s nekim njegovim postupcima ili ne, ali ne može ga se izbrisati iz hrvatske povijesti. Mogu se ukloniti Tuđmanove slike, ali se njega ne može ukloniti iz srca ljudi." - dodao je Perica.

Donedavni ministar zdravstva, Andrija Hebrang, smatra detuđmanizaciju "opasnim izrazom", jer je prema Hebrangu ime Franje Tuđmana vezano za rušenje komunizma, pobjedu u Domovinskom ratu i stvaranje hrvatske države. Prema Hebrangu, uklanjanje Tuđmanovih slika iz vojarni moglo bi kod građana stvoriti osjećaj odricanja od djela prvog hrvatskog predsjednika.

"Hrvatska može ići u dva smjera, u detuđmanizaciju ili u poštovanje osnivača države, kao što se to radi svuda u svijetu. Ako ga se odriču zbog njegovih pogrešaka, zašto nisu reagirali dok je bio živ?" - kazao je Hebrang, dodavši kako bi se o uklanjanju Tuđmanovih slika iz tijela državne uprave "dalo razgovarati", ali u vojarnama bi, drži Hebrang, one morale ostati.

Slično razmišlja i redatelj Antun Vrdoljak, koji je 90-ih bio bliski Tuđmanov suradnik, a jedno vrijeme i ravnatelj HRT-a.

"Ne ide mi taj postupak u glavu, jao onima kojima drugi smetaju. Pa zamislite da netko u SAD-u uklanja slike Georgea Washingtona. Oni ih drže 200 godina. To je nečija taština i muka i žalim onoga tko je donio tu odluku, no neće se time ništa postići, neće se zatrti Tuđmanovo ime." - smatra Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara