Vrh vodenog vala u Hrvatskoj: Vukovarac s Orlovog otoka spasio dva "bambija"

Tekst: V.Š., I.Kri.
Foto: Damir Glibušić,
Vlado Kos, Dorian Horvat (Cropix)

DIREKTOR Hrvatskih voda ispostave u Osijeku Zoran Đuroković kazao je za Index kako u Batini vodostaj Dunava više ne raste te je na 735 centimetara. Sada vrh vodenog vala dolazi na područje Vukovara gdje je vodostaj 697 centimetara.

"Praktično vrh vodenog vala ulazi na područje Vukovara. Očekujemo još u Vukovaru porast od najviše 10 centimetara, što znači da vodostaj neće prijeći 700 centimetara, a to je 20 centimetara niže od rekorda 2006. godine", kazao je Đuroković te dodao kako je ovaj vodeni val treći po visini u povijesti u Batini i Vukovaru.

Sutra će vrh vodenog vala stići do Iloka, a od ponedjeljka se može očekivati pad vodostaja Dunava u Hrvatskoj. Đuroković ističe kako će trebati još pet do sedam dana da se rijeka potpuno povuče. Veseli i činjenica da nema naznaka o formiranju novog vala. Đuroković kaže kako su naše pripreme za vodeni val bile dobre te Dunav nije nigdje probio linije obrane. "Možemo biti ponosni, jer je naš sustav obrane od poplave dobro osmišljen. Nismo zabilježili nikakve veće poteškoće ili štete", zaključio je za Index Đuroković.

S Orlovog otoka spašena dva laneta

S Orlovog otoka nasuprot Vučedolu, kojeg je zahvatila poplava spašena su dva nemoćna laneta. "Bambije" je spasio Vukovarac Željko Mažar. Nakon njihova pronalaska, stavio ih je u čamac i prevezao na sigurno. Sada se njegova obitelj brine za njih te ih hrane na bočicu.

Ranije danas svoje podatke je objavio i Županijski centar 112 te je izvijestio kako je na području Osječko-baranjske županije sve pod kontrolom, vodostaj Dunava kod Batine lagano opada, te je jutros u 8 sati izmjereno +739 cm, a u 13 sati osam centimetara manje, +731 cm.  Vodostaji u Vukovaru i Iloku i dalje imaju tendenciju rasta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodostaj Drave kod Osijeka raste i u 8 sati je iznosio +465 cm, no, kako ističu u Hrvatskim vodama Osijek, gradu ne prijeti opasnost. Trenutačno se rade ispumpavanja podruma i bunara u pojedinim dijelovima grada, kao i u Baranji. U Osijeku je jučer poplavio dio šetnice uz Dravu, što se inače događa kod vodostaja iznad +350 cm. Nekoliko ekipa dobrovoljnih osječkih vatrogasnih društava danas rade na punjenju vreća s pijeskom koje se kamionima odvoze na vukovarsko područje.

Zabrana plovidbe i posjeta Otoku sportova

Svi nasipi su dosad izdržali. Vrhunac vodenog vala u Vukovaru se očekuje danas tijekom dana, a u Iloku sutra. Kod Vukovara je, uz izvanredne mjere obrane od poplava, na snazi i odluka o zabrani plovidbe.

Stožer za zaštitu i spašavanje grada Vukovara donio je odluku kojom se zabranjuje posjet Otoku portova u Vukovaru, izuzev onima uključenim u obranu od moguće poplave. Stožer je odlučio popodne angažirati 20-at pripadnika Civilne zaštite na punjenju vreća pijeskom.

Građanima Vukovara sa sjednice Stožera poslana je obavijest da je s javnim vodoopskrbnim sustavom u Vukovaru sve u redu te da se voda smije koristiti za piće i pripremu hrane. Vlasnicima bunara preporučeno je da ne koriste vodu za piće i pripremu hrane jer je došlo do podizanja razine podzemnih voda pa je bunarska voda zamućena.

U pripravnosti 2.500 vojnika

Direktor osječke ispostave Hrvatskih voda Zoran Đuroković jučer je izvijestio kako su poduzete sve potrebne mjere, dograđeno je oko 2,5 kilometara zečjih i drugih nasipa te da ljudi spremno dočekuju vodeni val koji bi iz Hrvatske trebao otići u nedjelju. Međutim, nakon toga će trebati još sedam dana da se stanje normalizira.

U Vukovaru je u pripravnosti oko 200 ljudi. Neprekidne su ophodnje Dunavom i Vukom, spremne su crpke i vreće s pijeskom, a Crveni križ je pripremio pokrivače i pitku vodu u plastičnim bocama.

Ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva Božidar Pankretić jučer je rekao da je sve spremno za vodeni val te da vjeruje da će on proći bez veće štete. Bude li nepredviđenih događaja, pripremljene su dodatne vreće s pijeskom, a u pripremi je i 2.500 hrvatskih vojnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara