Vrhovni sud: Nije bilo zločinačke organizacije, Jelaviću novo suđenje za ubojstvo Dominija

VRHOVNI sud RH poslao je danas zagrebačkom Županijskom sudu konačnu presudu u slučaju tzv. zločinačke organizacije, kojom je potvrdio da u Zagrebu takve zločinačke organizacije nije bilo, četvorici osuđenih povisio je kazne, a za sedam točaka optužnice odredio je ponovno suđenje.

Prvostupanjskom presudom 12-orica optuženih bili su oslobođeni za kazneno djelo udruživanja u zločinačku organizaciju i za sva ostala kaznena djela koja su počinjena u okviru te - kako je sada potvrđeno - nepostojeće organizacije, između ostalog i za nekoliko ubojstava.

Osuđena su tek petorica od njih za pojedinačna kaznena djela - preprodaju droge, pokušaj ubojstva i iznude.

Konačnu pravomoćnu presudu Vrhovni sud RH objavio je danas na svojim web stranicama.

Presudom, napisanoj na 84 stranice, Vrhovni sud je Rajku Momčiloviću povisio kaznu s 12,5 na 14 godina zatvora, njegovom bratu Veliboru sa 6 na 8, a Davoru Zečeviću sa 7,5 na 9 godina zatvora zbog preprodaje droge, uglavnom kokaina. Davorinu Sobjeslavskom je osmogodišnja kazna zatvora zbog umješanosti u poslove s drogom i pokušaj ubojstva povećana na 10,5 godina zatvora.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda odlučeno je da se za sedam od 21 točke optužnice ponovi suđenje pred drugim sudskim vijećem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako će se Nikici Jelaviću koji je prvostupanjskom presudom oslobođen svih optužaba, ponovno suditi za ubojstvo Zorana Dominija, dva pokušaja ubojstva Vjeke Sliška, pokušaj ubojstva Juraja Dodića i Ivice Betkića i poticanje na ubojstvo Špejtima Taqia.

Uz Zorana Pripuza, Radovana Štetića i Miroslava Vukovića, Jelaviću će se ponovno suditi i za iznudu nad Borisom Ljahnickim, a uz Zorana Petrovića i Rajka Momčilovića i za iznudu nad Sašom Vukadinom.

Rajko Momčilović će ponovno na optuženičku klupu zbog ubojstva Taqia, a Zoran Pripuz zbog poticanja na to ubojstvo.

Davor Zečević će pak ponovno biti suđen za ubojstvo Željka Šobota, a Davorin Sobjeslavski i Đorđe Vuletić za iznudu nad Tiborom Trstenjakom.

Petoosuđenom Tvrtku Tomičiću potvrđena je trogodišnja kazna zatvora za pokušaj ubojstva, koju je on već "odsjedio" u pritvoru.

Vrhovni sud u konačnoj presudi odbio je ostale dijelove žalbi zagrebačkog Županijskog državnog odvjetništva i optuženika. Naime, tužiteljstvo je u žalbi tražilo strožije kazne, ukidanje oslobađajućih dijelova presude i ponovno suđenje, a optuženici su tražili blaže kazne i oslobađanje odgovornosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara