Vrhovni sud odbacio žalbe osmorice optuženika u "slučaju Lora" i potvrdio osuđujuću presudu

Vrhovni sud odbacio žalbe osmorice optuženika u "slučaju Lora" i potvrdio osuđujuću presudu

ŽALBE osmorice optuženika u "slučaju Lora" te državnog odvjetnika na zagrebačkom su Vrhovnom sudu u ponedjeljak odbačene kao neosnovane te je potvrđena presuda Županijskog suda u Splitu, a prema kojoj su osmorica bivših vojnih policajaca proglašena krivima za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Tomislav Duić, Tonči Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilio Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić proglašeni su krivima te su im izrečene kazne na šest do osam godina zatvora.

Tomislavu Duiću i Tončiju Vrkiću izrečena je tako kazna u trajanju po osam godina, Davoru Baniću u trajanju sedam godina, a Miljenku Bajiću, Josipu Bikiću, Emiliu Bunguru, Anti Gudiću i Anđelku Botiću u trajanju po šest godina.

Podsjećamo, 6. veljače, odnosno jedanaest mjeseci nakon što su im na splitskom Županijskom sudu dosuđene zatvorske kazne zbog počinjenja zločina protiv civila zatočenih 1992. godine u vojnoj bazi Lora, slučajevi pripadnika Vojne policije okrivljenih za spomenute zločine našli su se na razmatranju pred sucima Vrhovnog suda RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na suđenju za Loru, koje se pred Županijskim sudom u Splitu vodilo u ponovljenom višemjesečnom postupku, kada su osmorica pripadnika Vojne policije osuđeni na zatvorske kazne od 6-8 godina, presude su bile donesene i za četvoricu optuženika koji su u bijegu, dok su ostala četvorica bivših vojnih policajaca osuđeni na sedam odnosno šest godina zatvora.

Odvjetnici okrivljenika za svoje branjenike su tražili oslobađajuće presude, a nakon presude podnijeli su žalbe koje je Vrhovni sud u ponedjeljak odbacio kao neosnovane.

B.S.
Foto:Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara