Bjegunac Mamić se žalio da su dokazi protiv njega nezakoniti. Žalba je odbijena

Bjegunac Mamić se žalio da su dokazi protiv njega nezakoniti. Žalba je odbijena
Foto: Pixsell

VRHOVNI sud Republike Hrvatske odbio je žalbu bjegunca od hrvatskog pravosuđa Zdravka Mamića koji ih je pokušao uvjeriti da su dokazi USKOK-a protiv njega u trećoj optužnici nezakoniti.

Naime, Mamića se u tom postupku tereti da je nezakonito izvukao 16,7 milijuna kuna iz Dinama u periodu iz rujna 2002. i ožujka 2007. USKOK je surađivao s austrijskim istražiteljima i poreznom upravom te tvrdi da je Mamić prvo 730.659 kuna prebacio na svoj račun otvoren u Austriji, a potom 16.001.402 kune podignuo u gotovini.

Savjetnik Dinama se pokušao obraniti tvrdeći da su dokazi koje je prikupio Sven Mišković nezakoniti jer se radi o neovlaštenom tužitelju. Mišković je inače zamjenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, a od početka procesa je sudjelovao u postupcima protiv Mamića. 

Bjegunac Mamić tvrdi da Mišković zbog nedovoljnog iskustva nije mogao raditi u USKOK-u, a njegovu žalbu već je odbio Županijski sud u Osijeku.

Vrhovni sud: Mišković nije nezakonit jer je privremeno upućen na rad u USKOK

Vrhovni sud samo je ponovio svoj stav u prijašnjim slučajevima žalbe oko "nezakonitih tužitelja". Naime, Mišković je privremeno upućen na rad u USKOK-u i zbog toga ne treba zadovoljiti sve uvjete koje inače mora zadovoljiti kod redovnog imenovanja na ovakvu poziciju. Vrhovni sud još mora odlučiti o još jednoj žalbi Zdravka Mamića u kojoj se savjetnik Dinama ne slaže s odlukom osječkog suda da mu se sudi u odsutnosti jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Podsjetimo, Zdravko Mamić je u lipnju 2018. nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora zbog višemilijunske pljačke Dinama. Zbog toga je po zakonima Republike Hrvatske morao u istražni zatvor do izricanja pravomoćne presude, no Mamić je dan prije izricanja nepravomoćne presude pobjegao u BiH čije državljanstvo posjeduje.

Pravomoćna presuda do današnjeg dana još nije izrečena.

 

 

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara