VRHOVNI SUD SAD-A ĆE RAZMOTRITI SLUČAJ ZATOČENIKA GUANTANAMA

Američki Vrhovni sud prihvatio je u ponedjeljak razmotriti drže li Sjedinjene Države nezakonito stotine zatočenika u Guantanamu na Kubi osumnjičenih za terorizam ispitujući tako prvi put protuterorističku politiku vlade predsjednika Busha nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

Žalbe dolaze od britanskih, australskih i kuvajtskih državaljana koje Amerikanci drže s oko 660 zatočenika iz 40 zemalja u vojnoj bazi Guantanamo optužujući ih da su pripadnici terorističke organizacije al Qaeda ili talibani. Većina je uhvaćena tijekom borbi u Afganistanu ili Pakistanu, a neki od njih su u zatočeništvu i dvije godine bez pristupa odvjetniku ili obitelji.

Pitanje je imaju li američki sudovi ovlasti upletati se u slučajeve zatočenika koje američka vojska, u statusu "neprijateljkih boraca", drži izvan zemlje i radi li se tu o kršenju američkog ustava i međunarodnog prava.

Saslušanje u ovom slučaju bit će početkom iduće godine, a presuda se očekuje do lipnja.

Niži američki sudovi izjasnili su se da američki pravosudni sustav nema ovlasti saslušati žalbe zatočenika glede zakonitosti i opravdanosti njihovog zatočenja.

"Sjedinjene Države su stvorile zatvor u Zaljevu Guantanamo koji djeluje u cijelosti izvan zakona", stoji u žalbi odvjetnika britanskih i australskih zatočenika.

"Unutar zidova toga zatvora, strani državljani mogu biti držani neograničeno, bez optužnice ili dokaza prijestupa, bez pristupa obitelji, prijateljima ili odvjetniku, i bez mogućnosti da dokažu svoju nedužnost", kaže žalba.

Američke vlasti drže zatočenike u Guantanamu, ispituju ih i odlučuju hoće li ih izvesti pred vojni sud ili osloboditi.

Pomoćnik američkog državnog tužitelja Theodore Olson, čija je žena poginula u zrakoplovu koji je srušen na Pentagon 11. rujna, je u mišljenju ministarstva pravosuđa ranije kazao kako je zatočenje u Guantanamu zakonito budući da "su američki vojnici i njihovi saveznici još uvijek u oružanom sukobu u inozemstvu protiv neprincipijelnog, nekonvencionalnog i divljeg neprijatelja".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američka vlada se poziva na slučaj star 53 godine kao presedan kako bi uskratila ovlasti američkom pravosuđu da sasluša žalbe nedržavljana SAD-a koji su zatočeni na neameričkom tlu. U tom slučaju iz Drugoga svjetskog rata odlučeno je da njemački zatvorenici, koje je SAD držao u Kini, nemaju prava pristupa američkim saveznim sudovima.

U prizivu Vrhovnom sudu odvjetnici zatočenika izražavaju strahovanja da bi vlada "mogla naprosto zaboraviti na njih, u uzaludnoj nadi da će to učiniti i svijet".

Dosad se Vrhovni sud odbijao miješati u provedbu protuterorističke politike ministarstva pravosuđa, ali neki promatrači kažu da će sada morati uzeti u obzir i druge pravno problematične slučajeve vezane za borbu protiv terorizma.

Među tim slučajevima su zatočenje dvojice američkih državljana, Josea Padille i Yasera Hamdija, koji još nisu optuženi, a drži ih se neograničeno zatvorene bez prava pristupa odvjetniku.

Tu je i poseban tretman muškaraca iz nekih uglavnom islamskih zemalja pri ulasku u SAD kojima se traže otisci prstiju i fotografije kao i zatočenja niza većinom muslimanskih imigranata u SAD-u. Riječ je i o slučaju Zacariasa Moussaouia, operativca al Qaede kojega se optužuje za ulogu u napadima 11. rujna čiji je slučaj na civilnom sudu zapeo oko pitanja može li ispitivati druge optužene teroriste.

Centar za ustavna prava iz New Yorka smatra da će Vrhovni sud u ovom slučaju morati odlučiti hoće li "Sjedinjene Države potvrditi ili odbaciti predanost vladavini zakona".

Američki centar za zakon i pravdu, koji kani na Sudu, kao prijatelj suda (amicus curiae) podržati vladu, kaže da je SAD-u dopušteno braniti sigurnost Amerikanaca i da sudovi nemaju ovlasti u cijeloj stvari te "ne bi trebalo dopustiti da ih se upotrijebi kako bi osigurali oslobađanje zatočenika".

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara