Vrhovni sud SAD-a donio važnu odluku protiv Trumpa, on objavio bijesni tvit

Vrhovni sud SAD-a donio važnu odluku protiv Trumpa, on objavio bijesni tvit
Foto: EPA

VRHOVNI sud SAD-a presudio je da tužitelji mogu dobiti uvid u Trumpove financijske izvještaje, uključujući i porezne prijave, javlja BBC

Trump je prvi predsjednik od Richarda Nixona koji nije javno obznanio takve informacije. 

Za razliku od prijašnjih predsjednika, Trump odbija objaviti porezne prijave i druge dokumente o svojoj imovini te aktivnostima svoje tvrtke za promet nekretninama, Trump Organization.

Današnja presuda druga je velika prekretnica u Trumpovu burnom predsjedničkom mandatu. 

Njegovi odvjetnici tvrdili su da Trump za vrijeme zasjedanja uživa potpuni imunitet, a sam Trump je izjavu nazvao "lovom na vještice". 

"Prije 200 godina veliki sudac ovoga suda utvrdio je kako nijedan građanin, pa ni predsjednik, nije iznad dužnosti prilaganja dokaza kada sudjeluje u kaznenom postupku. Danas utvrđujemo taj princip", rečeno je na Vrhovnom sudu.

O svemu se nakon odluke na Twitteru oglasio sam Trump. Velikim slovima je napisao samo: "Politički lov na vještice!"

O čemu se zapravo radi?

Odbori su zatražili subpoene (naredba kojom se u anglosaksonskom pravu pod prijetnjom kazne nalaže osobi da sudu preda određene dokumente) kojima traže da knjigovodstvena tvrtka Mazars LLP i dvije banke Deutsche Bank i Capital One predaju financijska izvješća.

U sporu je Trump tvrdio da američki Kongres nema valjanih razloga tražiti te dokumente jer bi to ugrozilo privatnost njega i njegove obitelji te ga odvratilo od obavljanja predsjedničke dužnosti.

Trumpovi odvjetnici u njujorškom slučaju tvrde da je predsjednik prema ustavu imun od kaznenog progona dok je na dužnosti.

Pozivaju se i na odredbe ministarstva pravosuđa prema kojima aktivni predsjednik ne može biti ni optužen ni sudski gonjen.

U raspravi su Trumpovi odvjetnici išli tako daleko pa su tvrdili da prema zakonu pravosuđe ne može istraživati predsjednika čak i kad bi on pucao na nekoga na njujorškoj 5. aveniji.

Odbor Zastupničkog doba izdao je u travnju 2019. subpoenu tvrtki Mazars da preda podatke o financijskom poslovanju Trumpove tvrtke za proteklih osam godina i to nakon svjedočenja Trumpova bivšeg odvjetnika Michaela Cohena pred Kongresom.

Cohen je rekao da je Trump napuhavao odnosno smanjivao pojedine stavke svojih financijskih prijava od 2011. do 2013. kako bi sebi smanjio porez koji je dužan platiti.

Odbor za financije u Zastupničkom domu razmatra mogućnost pranja novca kroz nekretninski biznis koji se tiče i Trumpove tvrtke.

U odvojenoj istrazi, Odbor za obavještajne poslove istražuje je li Trump svojim poslovanjem pao pod utjecaj stranih vlada ili pojedinih stranih državljana.

Vrhovni sud ima konzervativnu većinu (5-4), a dva suca, Neil Gorusch i Brett Kavanaugh, kandidati su koje je predložio sam Donald Trump.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara