Vrhovni sud smanjio kaznu bivšoj zagrebačkoj sutkinji Rovišnjak

BIVŠOJ zagrebačkoj općinskoj sutkinji Dubravki Rovišnjak i njezinom suprugu odvjetniku Vrhovni sud je za po jednu godinu smanjio 11-godišnju, odnosno desetogodišnju zatvorsku kaznu na koju su osuđeni zbog zlouporabe položaja, krivotvorenja i prijevara kojima su nezakonito stekli više od milijun i pol kuna.

Dubravku i Vatroslava Rovišnjaka zagrebački Županijski sud lani je proglasio krivima i osudio ih nepravomoćno na višegodišnje zatvorske kazne.

Supružnici su se žalili Vrhovnom sudu koji im je djelomično uvažio žalbe i smanjio kazne, bivšoj sutkinji s 11 na deset, a njezinom suprugu i pomagaču u kriminalu s deset na devet godina zatvora.

Tu je odluku Vrhovni sud danas objavio na svojoj Internetskoj stranici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema presudi zagrebačkog Županijskog suda, Dubravka Rovišnjak je u dogovoru sa suprugom odvjetnikom od lipnja 2001. do travnja 2004. zloporabila ovlasti suca parničnog Odjela zagrebačkog Općinskog suda te "izradila" devet presuda u kojima su uglavnom izmišljene osobe zbog nepostojećih događaja tužili i dobili spor za naknadu štete od "Zagrebačkih cesta". Na osnovi tih presuda od te su tvrtke potom ovrhom naplatili štetu.

Sutkinja je presude ovjeravala službenim pečatima, koristila je brojeve postojećih spisa koje je prepravljala, a kao suce koji su sudili u sporovima, upisala je imena svojih kolega.

Kao opunomoćenik izmišljenih osoba u postupku se pojavljivao suprug sutkinje koji bi preuzimao novac za odštete. Njemu je sud izrekao malo blažu kaznu jer je vještačenjem utvrđeno da je bio smanjeno ubrojiv zbog ovisnosti o kockanju.

Supružnicima će se u kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru u kojemu su od početka lipnja 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara