Vrhovni sud: Srbija odgovorna za prisilnu mobilizaciju

VRHOVNI sud Srbije potvrdio je presudu kojom je, po tužbi Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz 1998. godine, država dužna sedmorici 1995. godine prisilno mobiliziranih izbjeglica iz Hrvatske isplatiti odštetu od oko 29 tisuća eura ukupno.

Kako je u ponedjeljak priopćio FHP, tom je odlukom Vrhovni sud Srbije potvrdio odgovornost Srbije za kršenje slobode i povredu prava izbjeglica zajamčenih Konvencijom o statusu izbjeglica.

Sedmorica izbjeglih u Srbiju su došla za vrijeme operacije "Oluja" u kolovozu 1995. godine, gdje su ih pripadnici MUP-a Srbije uz upotrebu sile - većinu već na samoj granici, a neke u prihvatnim centrima - lišili slobode i sproveli u Erdut, u bazu srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana, gdje su bili "izloženi izrazito ponižavajućem ponašanju i nasilju", a nakon završene "obuke" u toj bazi svi su prisilno uključeni u postrojbe vojske tzv. RSK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom ljeta 1995. godine pripadnici MUP-a Srbije neosnovano su lišili slobode oko deset tisuća izbjeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji su potom pod prisilom odvedeni u srpske postrojbe u Hrvatsku i BiH, gdje je veliki broj njih poginuo, a mnogi i danas trpe fizičke i psihičke posljedice.

"FHP podsjeća da su u Srbiji žrtve masovnih kršenja ljudskih prava u prošlosti prisiljene da zbog odsutnosti državnih programa reparacija, kroz pojedinačne sudske postupke dolaze do pravde", navodi FHP u priopćenju, podsjećajući da je pred sudovima zastupao i još zastupa više od 700 prisilno mobiliziranih osoba u postupcima za naknadu štete protiv Republike Srbije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara