Vrhovni sud u četvrtak o žalbi na oslobađajuću presudu Nevenki Tuđman

Vrhovni sud održat će u četvrtak sjednicu povodom žalbe USKOKa na nepravomoćnu presudu kojom je kćer prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman oslobođena optužbe da je koristeći svoj društveni položaj namještala poslove i za to dobivala proviziju od drugooptuženog Igora Kneževića, osuđenog uvjetno na dvije godine zatvora.

Sjednica Vrhovnog suda, otvorena za javnost, zakazana je za 8,30 sati, a na njoj neće biti Nevenke Tuđman, doznaje se od njezinog odvjetnika Ante Vukorepe.

U USKOK-u nisu željeli otkriti na čemu temelje žalbu na presudu koju je krajem studenoga prošle godine donio zagrebački Županijski sud.

Nakon razmatranja USKOK-ove žalbe, Vrhovni bi sud "iza zatvorenih vrata" trebao odlučiti hoće li potvrditi, preinačiti ili ukinuti prvostupanjsku presudu. Tom je presudom, nakon suđenja koje je trajalo više od godinu i pol, Nevenka Tuđman oslobođena optužbe da je primila oko 1,7 milijuna kuna provizije od poslovnog partnera Kneževića kojemu je navodno namjestila poslove ugradnje telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova.

Optužnica se dijelom temeljila na priznanju Kneževića koji je optužen za utaju poreza i drugih davanja, te zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je navodno na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. nezakonito imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala. Knežević je osuđen uvjetno na dvije godine, s rokom kušnje od pet godina, što znači da neće ići na izdržavanje kazne ako u tom razdoblju ne počini kazneno djelo.

Odmah po objavi presude zastupnica optužbe, zamjenica ravnatelja USKOK-a Marinka Orlić najavila je žalbu. Ustvrdila je tada da je optužena oslobođena zbog grube pogreške zakonodavca jer je čestim izmjenama Kaznenog zakona posljednjih nekoliko godina nastao "zakonski vakum", pa u jednom razdoblju Zakon nije spominjao djela za koja se Nevenka Tuđman teretila.

U posljednjim izmjenama ta su djela ponovno unesena u Zakon, no Ustav propisuje da se uvijek primjenjuju odredbe koje su najblaže za optuženika. U USKOK-u ipak smatraju da se i po najblažim odredbama optuženu trebalo osuditi zbog protuzakonitog posredovanja.

(Hina) xso yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara