Vrhovni sud ukinuo oslobađajuću presudu Nevenki Tuđman

VRHOVNI sud RH djelomično je prihvatio žalbu USKOK-a i ukinuo prvostupanjsku presudu kojom je Nevenka Tuđman oslobođena optužbe da je, koristeći svoj društveni položaj, namještala poslove i za to dobivala proviziju od Igora Kneževića, osuđenog tom presudom na uvjetnu kaznu od dvije godine zatvora.

Vrhovni sud tu je odluku donio još 14. srpnja, ali ju je tek danas objavio, nakon što je ista dostavljena strankama u postupku, a danas i zagrebačkom Županijskom sudu koji je u studenom prošle godine donio prvostupanjsku presudu.

Ta je presuda ukinuta, odnosno prihvaćena žalba USKOK-a, u dijelu koji se odnosi na kazneno djelo protiv službene dužnosti - zlouporabom obavljanja dužnosti državne vlasti, i u tom se dijelu predmet vraća na ponovno suđenje.

Vrhovni sud je utvrdio da je prvostupanjski sud pogriješio kada je presudio da djelo za koje se tereti kći prvog hrvatskog predsjednika Nevenka Tuđman (protuzakonito posredovanje) nije kazneno djelo povrede službene dužnosti.

Nevenku Tuđman USKOK tereti da je posredovala kod bivšeg ministra znanosti Ivice Kostovića i njegova zamjenika Nikole Ružinskog kako bi Ministarstvo sklopilo ugovor s Kneževićem o ugradnji telefonskim centrala na fakultete, i za to od Kneževića dobivala proviziju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvostupanjski sud je, po mišljenu Vrhovnoga, pogriješio ocijenivši da nije riječ o povredi službene dužnosti.

Vrhovni sud napominje da su ministar i njegov zamjenik nedvojbeno službene osobe, a da je prvostupanjski sud pogriješio kada ih je isključio iz kruga službenih radnji, pa i onih o sklapanju ugovora o consultingu (posredovanju).

Prvostupanjski sud, smatra Vrhovni, bitno je provrijedio i odredbe kaznenog postupka time što je u presudi izostavio spomenuti odlučne činjenice kaznenog djela - iskorištavanje društvenog utjecaja od strane Nevenke Tuđman, njezino posredovanje u obavljanju službene radnje koja se ne bi trebala obaviti, te ostvarivanje koristi takvim posredovanjem.

Zbog svega navedenog, Vrhovni sud predmet u dijelu pobijene presude vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje.

U ostalom dijelu Vrhovni je sud kao neosnovanu odbio žalbu USKOK-a te potvrdio prvostupanjsku presudu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara