Vrhovni sud ukinuo presudu Zorani Banić i odredio ponovno suđenje

VRHOVNI sud ukinuo je presudu Zorani Banić kojom je zbog ratnog zločina nad civilima u Škabrnji osuđena na 13 godina zatvora i predmet vratio zadarskom Županijskom sudu na ponovno suđenje.

Zorana Banić će novo suđenje, po odluci Vrhovnog suda, sačekati u pritvoru u kojem je od listopada 2001.

Odlučujući o žalbama državnog odvjetnika i Zorane Banić Vrhovni je sud prihvatio njenu žalbu i predmet vratio na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu, zbog čega je žalba državnog odvjetništva postala bespredmetna.

Prvostupanjska presuda ukinuta je zbog bitne povrede kaznenog postupka jer je bila nejasna i proturječna te zbog djelomično pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.

Vrhovni sud obvezao je prvostupanjski sud da u ponovljenom postupku na nesumnjiv i jasan način utvrdi je li optužena Banić odgovorna i za uništavanje u velikim razmjerima imovine stanovništva, za što je prema prvostupanjskoj presudi proglašena odgovornom, a što nije dokazano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U ponovljenom suđenju također treba utvrditi je li likvidacija stanovnika bila dio dogovora vojnih i paravojnih postrojbi koje su upale u Škabrnju ili samo paravojnih postrojbi. U tom bi se slučaju moglo govoriti o odgovornosti optužene za smrt sve 34 žrtve. U slučaju da je riječ o ekscesima pojedenih paravojnih skupina onda treba utvrditi za smrt kojih osoba Zorana Banić može odgovarati, mišljenja je Vrhovni sud.

Vrhovni sud nije prihvatio žalbu na dio presude kojim je utvrđeno da je prilikom izvlačenja civila iz podruma u Škabrnji optužena nosila automatsku pušku i što je broj ubijenih u optužnici proširen s još 12 žrtava. Sud je, naime, zaključio da se na radi o izmjenama na njenu štetu u odnosu na presudu donesenu na suđenju u odsutnosti Zorane Banić.

Vrhovni sud nije osporio dio prvostupanjske presude prema kojoj Zorana Banić nije osobno ubijala civile, ali je kao pripadnica tzv. Vojske SAO Krajine 18. studenog 1991. bila u Škabrnji i nasilno izvlačila iz podruma i obiteljskih kuća civilne osobe, uglavnom starce i djecu, te tako sudjelovala u ratnom zločinu.

Odluka o produljenju pritvora donesena je zbog toga što je Zorana Banić uhićena u Švicarskoj 2001. na temelju međunarodne tjeralice, pa postoji opasnost od bijega. Drugi razlog za pritvor je jer joj se sudi za kazneno djelo za koje je zapriječena kazna zatvora od 12 i više godina.

Na zahtjev obrane da su suđenje u tom predmetu prepusti Haškom sudu Vrhovni se sud nije očitovao.

Županijski sud u Zadru po treći će put odlučivati o odgovornosti Zorane Banić koju je prvi put osudio 1998. u odsutnosti na 20 godina zatvora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara